Neulonta on harrastus, jossa mielikuvitus pääsee valloilleen ja mieli rauhoittuu. Mielikuvituksen laukatessa uusia ideoita syntyy, ja parhaimmassa tapauksessa ne voivat päätyä kaikelle kansalle julkaistavaksi. Näin kävi joutsalaiselle Saara Pihlajalle, jonka ideoima Domino-villasukkien ohje löytyy eilen 4.1. julkaistusta Fazer x Novita-sukkalehdestä.

Tammikuun sukkalehti on jo toinen Fazerin ja Novitan julkaisu: viime syksynä ilmestyneessä lehdessä keskityttiin suosikkimakeisiin ja karamelleihin, nyt tammikuussa vuorossa ovat suklaat, lakritsit ja keksit.

Kaverin vinkkaamana Pihlaja innostui osallistumaan Novitan yhdessä Fazerin kanssa järjestämään villasukkien suunnittelukilpailuun. Projekti sujui mukavasti pienellä porukalla ideoita heitellessä, sillä kisaan osallistui myös Pihlajan täti ja yksi kaveri. Kun päätös osallistumisesta oli tehty, suuntasi Pihlaja Joutsan Tokmannille.

– Kiersin ensin keksi- ja karkkihyllyt, joiden jälkeen suuntasin lankahyllylle. Mukaan lähti useita lankoja ja ensin tein Fasupala-sukat, jotka eivät päätyneet lehteen. Aika alkoi käydä vähiin ja mietin, saisinko vielä toiset sukat kisaan tehtyä. Olin pyöritellyt ideaa Domino-sukista, joissa olisi koukeroita kirjoneuleena. Kuitenkin Fasupala-sukkien teko ja 10 koiranpennun hoitaminen haukkasi niin ison osan ajasta, että Domino-sukkien suhteen oli pakko oikaista reilusti. Siitä syntyi tosi yksinkertaiset kirjoneulesukat, taustoittaa Pihlaja.

Ajatus oli suunnitella monimutkaisemmat Domino-sukat, mutta ajanpuutteen vuoksi Pihlaja oikaisi ja yksinkertaisempi malli valittiin Novitan sukkalehteen

Yllätys oli melkoinen, kun synttäripäivän aattona Pihlajalle kilahti Novitalta sähköpostia. Viestissä kerrottiin, että Pihlajan suunnittelemat Domino-sukat oli valittu mukaan Fazer x Novita -lehteen.

– En meinannut uskoa, että minun suunnittelemat sukat oikeasti päätyisivät lehteen! Olen neulonut aktiivisesti vasta pari vuotta, joten koin olevani vasta-alkaja tällä saralla. Julkaisuun kuitenkin haluttiin nimenomaan monen tasoisille neulojille sopivia ohjeita, joten ilmeisesti näille oli paikkansa, tuumaa Pihlaja.

Pihlaja tykkää soveltaa ja yhdistellä löytämiään ohjeita, eikä yhdetkään sukat ole valmistuneet tietyllä ohjeella. Suunnitelmat vaihtuvat ja usein ideat muotoutuvat sukkien edetessä, niin kävi myös kilpailuun lähetettyjen Domino-sukkien kohdalla. Domino-sukat ovat kirjoneulesukat, jotka on tehty 7 veljeksen langoista kolmella eri värillä.

Tammikuun Fazer x Novita -lehdestä löytyvät Domino-sukat on tehty kolmella eri värillä.

Suurimmaksi osaksi Pihlajan puikoilta valmistuu villasukkia, joista suurin osa lähtee hyväntekeväisyyteen tai lahjaksi. Myös muutamat lapaset sekä kauluri on syntynyt.

Vuoden 2021 aikana Pihlaja neuloi kaikkiaan 21 villasukat. Pihlaja kuvaa kaikki työnsä ja julkaisee niitä Instagram-tilillään nimeltä neulelmapihlaja.

– Haluan opetella uusia tapoja ja tekniikoita, joilla saa nätimpää jälkeä. Muun muassa tikapuutekniikan olen opetellut Youtubesta. Toki on paljon mitä en ole kokeillut, vielä löytyy varmasti opittavaa, summaa Pihlaja.

Seuraavaksi Pihlaja aikoo ottaa työstöön ensimmäisen villapaidan. Joskus tulevaisuudessa haaveena olisi oman sukkakirjan teko, mutta se saa vielä odottaa. Ensin täytyy suunnitella lisää ohjeita ja löytää täydellisen villasukan ohje.

Pihlaja tykkää soveltaa ja yhdistellä löytämiään ohjeita, eikä yhdetkään sukat ole valmistuneet tietyllä ohjeella.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Suurimmaksi osaksi Pihlajan puikoilta valmistuu villasukkia, joista suurin osa lähtee hyväntekeväisyyteen tai lahjaksi.