Dokumenttiohjelma Jääsjärven mysteeri julkaistiin viime viikon tiistaina YouTubeen. Noin 45 minuutin mittainen dokumentti on katsottavissa Heikki Jaatisen kulttuurisäätiön kanavalla. Ensimmäisen viikon aikana dokumentille on kertynyt YouTubessa jo huimat 3.100 katselukertaa.

Jääsjärven mysteeri -dokumentti keskittyy pääosin tänä keväänä Jääsjärvellä suoritettuun veneen nostoon. Lisäksi dokumentissa on lyhyt draamaosuus vuonna 1937 tapahtuneen onnettomuuspäivän tapahtumista, Heikki Jaatisen tarinaa sekä Korpelan tilan historiaa. Myös etsintä- ja sukellusoperaation teknistä puolta nähdään ohjelmassa. Dokumentin on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut joutsalainen Sari Tamminen.

Traagisessa veneonnettomuudessa vuonna 1937 hukkui viisi henkilöä. Äkillinen myrsky upotti Jaatisen perheen veneen Jääsjärveen, kun perheen isäntä, kaksi tytärtä, talon renki ja piika olivat palaamassa kotiin iltalypsyltä Hirtesalon saaresta. Venettä ei etsinnöistä huolimatta löydetty ja se oli mysteerisesti kadoksissa 85 vuotta. Vuonna 2021 Kari Ylönen paikansi veneen kaikuluotaimellaan pitkän etsinnän tuloksena.

Heikki Jaatisen kulttuurisäätiö, Keski-Suomen Maaseutukehityksen tukemana, päätti yrittää nostaa veneen Jääsjärvestä keväällä 2022 ja dokumentoida tapahtumat.

Tapaninpäivänä dokumentista oli vapaa yleisönäytös Joutsan Kinolla. Sali oli täynnä katsojia ja esityksen jälkeen väki ei lähtenytkään pois, vaan halusi jäädä vielä keskustelemaan onnettomuudesta, veneen nostosta ja koko projektista.

Jonna Keihäsniemi

Lue muut jutut aiheesta:

JS 27.12.2022: Dokumentti Jääsjärven tapahtumista nyt katsottavissa säätiön Youtube-kanavalla

JS 20.12.2022: Jääsjärven syksyn 1937 veneonnettomuudesta dokumenttiohjelma

JS 28.5.2022 Jääsjärveen vuonna 1937 hukkuneiden veneen nosto-operaatio onnistui – ammattisukeltajat nostivat kadonneen veneen syvyyksien haudasta

JS 2.10.2021: Hukkumisonnettomuudesta on säilynyt tarkkaa muistitietoa näihin päiviin asti

JS 23.9.2021: Kuvat Jääsjärveen hukkuneiden veneessä olevasta perämoottorista lähetettiin tutkijalle – nämä asiat hän pystyi niistä päättelemään

JS 8.9.2021 Jääsjärveen vuonna 1937 hukkuneiden vene on löytynyt(edit)