Jääsjärvellä syksyllä 1937 tapahtuneesta viiden ihmisen hengen vaatineesta veneonnettomuudesta on tehty dokumenttiohjelma. Joutsalaisen Sari Tammisen (kuvassa) käsikirjoittama, tuottama ja ohjaama dokumentti kertoo tänä keväänä suoritetusta onnettomuusveneen nostosta, ja sen niin sanottuna punaisena lankana on onnettomuudessa isänsä Korpelan tilan isännän Juuso Jaatisen ja kaksi sisartaan menettäneen Heikki Jaatisen tarina.

Nyt jo edesmennyt Heikki Jaatinen oli syksyllä 1937 pikkupoika, ja olisi itsekin halunnut mukaan epäonniseksi osoittautuneelle veneretkelle, mutta jouduttuaan jäämään kotiin välttyi onnettomuudelta, varttui aikuiseksi ja tuli myöhemmin tunnetuksi kulttuuripersoonana. Dokumentin julkaisee hänen mukaansa nimetty kulttuurisäätiö, joka myös järjesti onnettomuusveneen noston.

Kun vene paikallistettiin viistokaikuluotaamalla toukokuussa 2021, alettiin Heikki Jaatisen kulttuurisäätiössä pohtia Sari Tammisen mukaan sitä, yritetäänkö vene nostaa pintaan. Nostoa päätettiin yrittää ja nostotoimenpiteet dokumentoida.

Kuvamateriaalia kertyi noin 40 tuntia, ja siitä on nyt koostettu 45 minuutin mittainen ohjelma. Vaikka ohjelma keskittyy pitkälti veneen nostoon, on siinä myös lyhyt draamaosuus onnettomuuspäivän tapahtumista sekä hieman Heikki Jaatisen tarinaa ja Korpelan tilan merkityksellisyyttä Niemistenkylällä, olihan tila aikanaan kylän keskus.

– Siinä on vähän tätä kehystä ympärillä mausteeksi, että ymmärtää sen tarinan. Ja sitten se tuo niille, jotka eivät tunne Heikkiä ja tiedä tarinaa, vähän ymmärrystä siihen, että mikä tämä veneen nostamisjuttu oikein on, taustoittaa Tamminen.

Onnettomuusvene paikallistettiin viime vuoden toukokuussa ja nostettiin pintaan vuotta myöhemmin. Kuva tämän vuoden toukokuussa Jääsjärvellä tehdyistä veneen nostoa edeltävistä valmisteluista. Kuva: JS Arkisto / Ilona Savitie

Dokumentissa nähdään myös etsintä- ja sukellusoperaatioiden teknistä puolta, sillä Tamminen arveli sen kiinnostavan esimerkiksi alan harrastajia. Hän itsekin seurasi mielenkiinnolla esimerkiksi sukeltajien työskentelyä.

– Kyllä siinä tämä sukellusporukka on tehnyt ihan valtavan työn. Nehän olivat suunnitelleet sitä jo kuukausia. Ja sitten meillä oli siellä 3D-kuvausryhmä Helsingin seudulta. Ajattelin, että jos ei saada sitä venettä ylös, että saadaan veneestä kuva siellä pohjassa.

Sari Tammisen haaveena oli koota dokumentin työryhmä mahdollisimman pitkälle joutsalaisvoimista ja niin kävikin. Toinen kuvaajista, Mikko Pylvänäinen, on Joutsasta, samoin draamaosuuden näyttelijät. Toisena kuvaajana toimi muuramelainen Ari Koski ja leikkaajana hartolalainen Mika Wessman. Musiikin dokumenttiin on tehnyt Lahden seudulla vaikuttava säveltäjä, muusikko Hannu Kella.

Tamminen kehuu tekijäporukkaa ammattitaitoiseksi ja innostuneeksi.

– Niiden kanssa on kiva tehdä, kun porukka on mielellään mukana, hän sanoo.

Yli 80 vuotta järven pohjassa maannut vene saatiin lopulta ehjänä pinnalle. Kuva: Janne Airaksinen

Dokumentti, joka toteutettiin osin Leader Maaseutukehitykseltä saadulla, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta myönnetyllä rahoituksella, on esitetty kutsuvierasnäytöksenä veneennostoprojektiin osallistuneille. Muu yleisö pääsee näkemään ohjelman tapaninpäivänä Kinolla. Myöhemmin dokumentti julkaistaan Youtubessa.

Vaikka dokumentin lähtökohtana oli traaginen onnettomuus, ei aiheen herkkyys asettanut Tammisen mukaan erityisempiä raameja sen tekemiselle. Tarina itsessään on kuitenkin paikalliselle vanhemmalle väestölle tuttu, sanoo Tamminen.

– Sehän oli siinä tietysti, että kun me sen veneen nostamme, että mitä jos sieltä löytyy jotain muuta. Nämähän meidän piti harkita ennakkoon, että jos sieltä löytyy luita, miten niitä käsitellään ja miten me toimimme niiden kanssa. Veijohan (Virtanen, kulttuurisäätiön puheenjohtaja) oli yhteydessä juuri seurakuntaan ja poliisiin, ja nämä tämmöiset asiat piti jo hyvissä ajoin ennakolta selvittää.

Dokumentin ohjaaja Sari Tamminen ja leikkaaja Mika Wessman työssään.

Tarja Kuikka

Lue lisää:

JS 28.5.2022 Jääsjärveen vuonna 1937 hukkuneiden veneen nosto-operaatio onnistui – ammattisukeltajat nostivat kadonneen veneen syvyyksien haudasta

JS 2.10.2021: Hukkumisonnettomuudesta on säilynyt tarkkaa muistitietoa näihin päiviin asti

JS 23.9.2021: Kuvat Jääsjärveen hukkuneiden veneessä olevasta perämoottorista lähetettiin tutkijalle – nämä asiat hän pystyi niistä päättelemään

JS 8.9.2021 Jääsjärveen vuonna 1937 hukkuneiden vene on löytynyt

JS 18.2.2021 Joutsan suurin hukkumisonnettomuus tapahtui 1937 – uhrit ja kadoksissa oleva vene on yhä mahdollista löytää


Tämä artikkeli kuuluu maksuttomiin näyteartikkeleihin, joita julkaistaan viikoittain yksi.

JS Digissä ajantasainen, seitsemänä päivänä viikossa tuoreet uutiset tarjoava uutisvirta käytettävissäsi missä ikinä liikutkin – lisäksi viikoittainen näköislehti kattavine arkistoineen. Saatavilla ja luettavissa vuoden jokaisena päivänä, paikasta riippumatta.

Tilaamalla JS Digin vuodeksi hintaan 49 euroa, saat tuoreita uutisia 13 sentillä per päivä! Tee tilaus tästä