Pääministeri Sanna Marin emännöi viime keskiviikkona Helsingissä Säätytalolla Suomen Lasten itsenäisyyspäivän juhlaa, jonne oli kutsuttu kaksi 10-vuotiasta lasta jokaisesta Suomen kunnasta. Juhlaan osallistui runsaat 550 lasta, joiden joukossa olivat myös Luhangan koulusta Matias Häkkinen ja Nico Koivikko sekä Joutsan yhtenäiskoulusta Oona Salonen (kuvassa yllä) ja Iina Salo.

Juhlan ohjelmassa oli muun muassa pääministerin ja muiden paikallaolleiden ministereiden kättelyt, pääministerin juhlapuhe sekä toimintapisteitä. Pääministerin ohella juhlaan osallistuivat valtiovarainministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

Tilaisuus oli vain juhlaväelle, eli lasten saattajat eivät päässeet mukaan, mutta nämä pystyivät seuraamaan tilaisuutta livestreamin välityksellä.

Iina Salo oli toinen Joutsan edustajista juhlassa. Kuva: Else Onali-Salo

Matias Häkkinen ja Nico Koivikko kertoivat jälkikäteen, että heistä oli kiva tavata pääministeri Marin ja muut paikalla olleet ministerit, vaikka kättely meni todella nopeasti. Pojat kertoivat Christoffer Strandbergin toimineen tilaisuuden juontajana ja Robinin esiintyneen tilaisuudessa.

–Tapahtumassa parasta oli päästä tutustumaan Säätytaloon ja sen erilaisiin huoneisiin, pojat kertoivat.

Kotiintulijaisiksi pojat niin kuin muutkin paikalla olleet koululaiset saivat pussillisen männynsiemeniä.

Valtakunnallinen Lasten itsenäisyyspäivän juhla järjestettiin nyt neljättä kertaa. Juhlan suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Lapsiasiainvaltuutetun toimiston kanssa. Juhlan teemana oli tänä vuonna Tulevaisuuden tekijät.

Matias Häkkisen (vasemmalla) ja Nico Koivikon mielestä Lasten itsenäisyyspäivän juhlassa parasta oli päästä tutustumaan juhlapaikkana toimineeseen Säätytaloon ja sen erilaisiin huoneisiin. Kuva: Minna Häkkinen

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Oona Salonen, kuva: Heidi Juutilainen