On hyvä, että Luhankaan saatiin nuorisokahvila. Tätä mieltä oli joukko paikallisia nuoria viime torstaina Luhangan koululla järjestetyssä nuorisokahvilassa, jonka toiminnan Luhangan kunta ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luhangan yhdistys käynnistivät joulukuun alussa.

12–17-vuotiaille tarkoitettu kahvila on avoinna kerran viikossa koulupäivän jälkeen – joulukuussa torstaisin, mutta ensi vuonna todennäköisesti perjantaisin – ja sen on tarkoitus tarjota toimintaa ikäluokille, joilla ei sitä ole paikkakunnalla aiemmin juuri ollut.

Luhangan kunnan sivistysjohtaja Tiina Koivuniemen mukaan Luhangan koulun kuudesluokkalaiset voivat kyllä käydä koulun omissa kerhoissa, ja Tammijärven Tammella on koulaisille tarkoitettu pelikerho, mutta muuta toimintaa nuorille ei ole kylällä ollut. Ei myöskään kunnollista ajanviettopaikkaa. Sen tarve huomattiin Koivuniemen mukaan syksyllä, kun koululla tutkittiin ilkivaltatapauksen takia valvontakameran kuvia.

– Kuvista huomattiin, että täällä hengailee porukkaa. Siis ovat ihan asiallisesti ja kivasti ja siististi, mutta joutuvat olemaan tässä meidän koulun leikkialueella, kun ei ole mitään sisätilaa, Koivuniemi taustoittaa.

Nuoria kiinnostavan toiminnan ja siihen sopivan tilan tarjoamisen ohella nuorisokahvilalla pyritään sivistysjohtajan mukaan myös pehmentämään kuudesluokkalaisten yläkouluun siirtymistä.

– Vähän ehkä semmoista ennaltaehkäisevää, että se muutos ei olisi ihan hirveän iso, kun he kokontuvat täällä ja tapaavat sen koulun nuoria. Siinä on ollut jotenkin semmoinen iso kuilu, Koivuniemi sanoo viitaten muutokseen, joka kuudesluokkalaisia odottaa heidän siirtyessään kyläkoulumaisesta Luhangan koulusta Joutsan yhtenäiskouluun.

Nuorisokahvilan ohjelma on Tiina Koivuniemen mukaan vapaamuotoista. Joskus voi olla teemoja tai vierailijoita, ja lisäksi kahvilassa voi esimerkiksi katsoa elokuvia, pelata lautapelejä, ihan vain hengailla tai vaikka tehdä läksyjä. Koivuniemi painottaa, että nuoret voivat itse vaikuttaa kahvilan ohjelmaan.

– Ideoita vaan tänne ja aktiivisesti mukaan, hän kannustaa.

Järjestyshäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi pelisäännöt on käyty nuorten kanssa läpi heti alussa. Hyvästä käyttäytymisestä palkitaan.

– Sillä voi vaikuttaa nuorisokahvilan tarjoilujen sisältöön, hankintoihin ja siihen esimerkiksi, että MLL oli valmis viemään heitä vaikka retkelle esimerkiksi kaupunkiin sellaiseen paikkaan, mitä täältä ei löydy ja mikä nuoria kiinnostaisi, sanoo Koivuniemi.

Koska kahvilaan tullaan koulupäivän jälkeen, on tarjolla myös pientä välipalaa.

Sekä sivistysjohtaja Tiina Koivuniemi että nuorisokahvilan vetäjä joutsalainen Sanni Koljonen iloitsevat siitä, että kahvilatoiminta saatiin käyntiin. Itsekin seudulla kasvanut ja Luhangassa alakoulun käynyt, nyt jo täysi-ikäinen Koljonen uskoo, että kahvilalle olisi ollut kysyntää jo silloin, kun hän olisi ikänsä puolesta kuulunut sen kohderyhmään – olisihan se ollut nuorille hyvä paikka hengata ja nähdä kavereita. Sellaisen paikan puuttuessa nuoret Koljosen mukaan esimerkiksi hengailivat ulkona ja kyläilivät toistensa luona.

Luhangan nuorisokahvilan kohderyhmään kuuluu sivistysjohtaja Koivuniemen mukaan tällä hetkellä noin 30–40 nuorta. Ensimmäisillä kerroilla nuoria on ollut paikalla kymmenen molemmin puolin. Niitä nuoria, jotka vasta harkitsevat kahvilakäyntiä, Koljonen kannustaa tulemaan kahvilaan.

– Se on paikka, missä saa hengata, ja ketään ei jätetä ulkopuolelle. Kaikki vaan avoimesti mukaan, hän rohkaisee.

Tarja Kuikka