Joutsan kunnan uusin prosenttitaidehankinta, jyväskyläläisen kuvanveistäjä Samuli Alosen perhosteos julkistettiin perjantaina. Kyse on säänkestävästä teräksestä valmistetusta ja polttomaalatusta suurikokoisesta perhosesta, joka on sijoitettu uusien suun terveydenhuollon ja ruokapalvelujen valmistuskeittiön toimitilojen edustalle Myllytien puoleiseen päätyyn.

Prosenttitaiteessa on kyse taidehankintojen rahoitusmallista, jossa noin prosentti rakennushankkeen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen. Joutsassa prosenttitaideperiaatetta on noudatettu Alosen teoksen julkistamistilaisuudessa puhuneen Joutsan kirjasto- ja kulttuuritoimen esimies Nina Kuikan mukaan hieman eri tavalla kuin yleensä.

Kunnanjohtaja Harri Nissinen kehitti Kuikan mukaan joitain vuosia sitten sellaisen mallin, että silloin kun kunnan tilinpäätös on ylijäämäinen, sijoitetaan tilinpäätöksen loppusummasta prosentin verran taiteeseen.

Näin toimittiin ensimmäisen kerran syksyllä 2018, jolloin kunta osti prosenttitaidehankintana Haihatukselta Jousitien ja Yhdystien risteyksen tuntumaan sijoitetun Ruskasukka-nimisen tilataideteoksen. Viime vuonna kunnan tilinpäätös oli runsaat 1,5 miljoonaa euroa plussalla, joten taidehankintaan on käytettävissä viime vuoden tuloksesta noin 15.000 euroa.

Sillä hankitaan paitsi nyt julkistettu perhosteos, myös kaksi muuta Alosen myöhemmin julkistettavaa teosta. Teosten hankinnasta juuri Aloselta päätti aiemmin tänä syksynä hyvinvointi- ja sivistyslautakunta.

Avajaistilaisuudessa puhunut Nina Kuikka uskoi Alosen näyttävän kokoisen perhosen ilahduttavan sekä Myllytiellä liikkujia että hammaslääkärissä kävijöitä.

– Ehkä parhaimmillaan se lievittää vähän pelkoakin, kun se on semmoinen lapsillekin hyvin sopiva teos, hän arveli juuri hammaslääkärissä kävijöihin viitaten.

Jyväskyläläisen kuvanveistäjä Samuli Alosen teoksia tullaan näkemään Joutsassa jatkossa lisää, sillä hyvinvointi- ja sivistyslautakunta päätti aiemmin tänä syksynä hankkia Aloselta nyt julkistetun perhosteoksen lisäksi kaksi muutakin teosta. Toista niistä on kaavailtu uuden hammashoitolan vastaanottotiloihin.

Julkistamistilaisuudessa paikalla ollut Samuli Alonen itsekin toivoi, että teos voisi parhaimmillaan lievittää hammaslääkäripelkoja viemällä ajatuksia kesään ja mukaviin asioihin. Hän piti hienona asiana sitä, että Joutsan kunnassa on huomioitu taide, ja totesi jo pienillä asioilla voitavan saada vaikuttavuutta ja asioita, jotka saattavat parhaimmillaan pysäyttää ihmisen pohtimaan.

– Toivottavasti se juurtuisi tähän paikalleen, ja kuntalaiset voi ottaa sen sitten omaksi parhaaksi katsomallaan tavalla, Alonen totesi perhosteokseen viitaten.

Palkittu Alonen työskentelee Jyväskylässä valo- ja nykytaiteen kulttuurikeidas Pykälistössä. Hän on tehnyt useita julkisia taideteoksia, muun muassa Jyväskylän Matkakeskuksen edustalla olevan Cityhirvi-teoksen.

Tarja Kuikka


Tämä artikkeli kuuluu maksuttomiin näyteartikkeleihin, joita julkaistaan viikoittain yksi.

JS Digissä ajantasainen, seitsemänä päivänä viikossa tuoreet uutiset tarjoava uutisvirta käytettävissäsi missä ikinä liikutkin – lisäksi viikoittainen näköislehti kattavine arkistoineen. Saatavilla ja luettavissa vuoden jokaisena päivänä, paikasta riippumatta.

Tilaamalla JS Digin vuodeksi hintaan 49 euroa, saat tuoreita uutisia 13 sentillä per päivä! Tee tilaus tästä

Tagged with →