Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) poikkesi perjantaina Joutsassa kertomassa ajankohtaisia asioita politiikan saralta.

Hän piti meneillään olevaa vaalikautta myönteisenä koulutuksen kannalta, kun resursseja siihen on hienoisesti lisätty. Opiskelupaikkoja on lisätty korkeakoulutuksessa, etenkin maakuntien yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Tilastojen valossa valtaosaan syntyvistä uusista työpaikoista edellytetään korkeakoulutusta.

Nuorisoasioista ministeri Honkonen nosti esille korona-ajasta kumpuavan nuorten heikentyneen hyvinvoinnin. Tämä näkyy muun muassa huonontuneina oppimistuloksina kouluissa sekä mielenterveysongelmina.

– Myös korona-aikana käytetty pakollinen etäopiskelu ei mielestäni sovi nuorille, moni kärsi siitä. Nuoria on nyt tuettava, että he pärjäävät yhteiskunnassa. Ikäluokat pienenevät niin voimakkaasti 2030-luvulle tultaessa, että syrjäytyminen pitää pystyä estämään ja jokainen täytyy pelastaa työelämään, jotta pystymme kansantalouttamme pyörittämään pienenevällä työvoimalla, totesi Honkonen.

Nouseviin kustannuksiin esimerkiksi maatalouden parissa ministeri otti siten kantaa, että rahan pitää tulla markkinoilta, eli tuottajahintojen tulisi nousta. Viivästyneiden nautapalkkioiden hän mainitsi saatavan kohta maksuun.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen käväisi Joutsassa tapaamassa paikallisia Huttulassa perjantaina.