Joutsan tuttuun, traditionaaliseen vuodenkiertoon kuuluvia keskeisiä elementtejä ovat jo kauan olleet joulu, vappu, juhannus ja Joutopäivät. Joulu on jälleen pian hyppysissä, vappu ja juhannus tulevat nekin iloksemme aikanaan, mutta Joutopäivistä ei taida kukaan osata sanoa nyt juutajaata.

Joutsan kunnan innostus ja rahkeet perinnejuhla Joutopäivien pääjärjestämiseen loppuivat 10 vuotta sitten. Viestikapulan otti siinä vaiheessa rohkeasti vastaan paikallinen yrittäjäyhdistys, joka jaksoi uutterasti kantaa vähitellen yhä raskaammaksi käynyttä JP-palikkaa kädessään ja lopulta liian hiostavaa JP-viittaa harteillaan näihin päiviin saakka. Olemme käsittääksemme nähneet ja kokeneet Joutsan Yrittäjien toimesta paikallishistorian lehdille luomat Joutopäivät, joita vuosina 2013–2022 oli kaikkiaan kahdeksat. Hieno suoritus pienehköltä yhdistykseltä! Nyt se polku on loppuun asti talsittu, eväät repusta auttamatta syöty.

Joutopäiviä on vietetty vuodesta 1971 alkaen jo 50 kertaa. Nähdäänkö niitä enää? Vaikuttaisi jotenkin siltä, ettei Joutsassa ole edelleenkään heitetty tältä osin jousipyssyä nuolineen kaivoon. Joutsan kunnanhallitus nimittäin esittää, että kunnan vuoden 2023 talousarvioon varataan 30.000 euroa Joutopäivien järjestämiseen. Onhan se merkki jostain?

Kymppitonnilla aiemmasta paisutettu JP-määrärahavaraus kielii osaltaan siitä, että Joutopäivä-brändi tunnustetaan olennaisena ja merkittävänä kuntamarkkinoinnin palikkana. Lienee kuitenkin niin, ettei entisenlaisiin Joutopäiviin enää palata. Tapahtumalle haettaneen nyt kuumeisesti uutta muotoa ja sisältöä.

Saattaa olla, että Joutsan kunnan kunnianhimoisena tavoitteena on nähdä jo kesällä 2023 peräti kokonainen Joutopäiväviikko, joka koostuisi ensisijaisesti paikallisten toimijoiden rakentelemista yksittäisistä jutuista, tapahtumista ja tilaisuuksista. – Kuka sitten tämän kaiken koordinoi, pitää väkkärän marionetin narut taitavasti käsissään, on tällä kohtaa Se Olennainen Kysymys. Siihen pitäisi saada vastausta jo aika pian.

Satojen, jopa tuhansien kesätapahtumien Suomessa vanhanmallisille Joutsan Joutopäiville ei ole yksinkertaisesti enää sijaa. Niin se vaan on. Tämänkin voi toki kiistää, mutta toisaalta realismia kannattaisi suosia. Dynaamisille Joutopäiväviikoille saattaisi innostusta, kysyntää ja mielenkiintoa sen sijaan löytyä – ainakin jos pystytään virittelemään normi valtavirrasta poikkeavaa ja pikanttia ohjelmatarjontaa. Ei siis ajeltaisi pelkästään kevyillä hupivankkureilla ja viihdehömpällä. Vaikka niilläkin saisi oma sijansa myös mahdollisessa jatkotarinassa olla. Rahalla silläkin oma roolinsa.

Kelle JP-pallon heittäisi? No, ainakin Taidelaitos Haihatuksen ideoimana ja projektoimana voisi hyvinkin syntyä jotain uudenmoista, erikoisempaa, jännittävää ja mieliä kiinnostavaa Joutosettiä.

Marko Nikkanen

Tagged with →