105-vuotiasta itsenäistä Suomea juhlittiin myös Joutsan seudulla kuntien ja seurakuntien järjestämillä itsenäisyyspäivän tapahtumilla. Joutsassa kuin myös Leivonmäellä kokoonnuttiin jo aamukymmeneksi kirkkoon jumalanpalvelukseen, minkä jälkeen laskettiin seppeleet sankarihaudoille. Luhangassa virallinen juhlapäivän vietto aloitettiin vasta iltapäivän puolella samaan tapaan kirkonmenoilla ja sitä seuranneella seppeltenlaskulla.

Varsinainen itsenäisyyspäivän juhla Joutsassa pidettiin yhtenäiskoululla. Kahvitarjoilun jälkeen kunnanhallituksen edustajana Joutsan kunnan kulttuurityöryhmässä toimiva Iiris Ilmonen toivotti reilut 50 paikallaolijaa tervetulleiksi muistuttaen, että olemme saaneet perintönä arvokkaan itsenäisyyden, jota meidän tulee vaalia. Varsinaisten puheiden sijaan juhlassa kuunneltiin tällä kertaa runsaasti musiikkia Ylioppilaskunnan Laulajien mieskvartetin konsertin muodossa. Laulun lomassa jaettiin Joutsan kunnan vuoden 2022 kulttuuripalkinto, jonka hyvinvointi- ja sivistyslautakunnan kulttuurityöryhmän puheenjohtaja Eero Peltoniemi ojensi Mervi Ruokola-Parkkoselle.

Luhangan talvikirkkoon kokoontui itsenäisyysjuhlaan noin 30 henkeä, joista noin puolet oli samalla mukana myös Marjo Merivirran johtaman ja pianolla säestäneen Luhangan Laulajien esityksissä. Pari yhteislauluakin kuultiin: juhlan alkajaisiksi Veteraanin iltahuuto ja päätteeksi Maamme-laulu. Juhlapuheen piti Luhangan sivistysjohtaja Tiina Koivuniemi.

– Jatkossakin kaiken elämän pohjana tulee olla tulevaisuusajattelu; usko itsenäiseen maahan, oikeus omaan kieleen ja rauhalliseen elämään omissa kodeissa. Uutiskuvat Ukrainasta olohuoneissamme kertovat 2022 vuoden eurooppalaisesta sodankäynnistä karua kieltään.

– Jälleenrakennustyö tulee olemaan rauhan saavuttamisen jälkeen mittava ja aikaa vievä. Ukrainan kansalle toivomme itsenäisyyden säilymisen ohella pikaista rauhan aikaa, jotta tulevaisuus pääsee jälleen rakentumaan muiden maiden tuella, sanoi Koivuniemi.

Marko Nikkanen

Yläkuva: Luhangan itsenäisyyspäivän juhlassa juhlapuheen piti sivistysjohtaja Tiina Koivuniemi. Hän käsitteli muun muassa Suomen turvallisuuspolitiikan painopisteen muuttumista sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi itsenäisen Ukrainan maaperälle viime helmikuussa.

Joutsan itsenäisyyspäiväjuhlan yleisöä koulukeskuksen juhlasalissa.

Luhangan itsenäisyyspäivän juhlassa esiintyi Luhangan Laulajat, johtajanaan Marjo Merivirta (pianon äärellä).