Luhangan Yrittäjät ry on valinnut Luhangan Vuoden Yrittäjän. Tänä vuonna palkinnon saajana oli Maanrakennus O. ja P. Virtanen Oy ja sen toimitusjohtaja Pasi Virtanen.

Luhangan Yrittäjien puheenjohtaja Aki Virtaniemi perusteli valintaa sillä, että kyse on perheyrittäjyydestä jo kolmen sukupolven ajan.

Maanrakennus O. ja P. Virtanen juontaa juurensa vuodesta 1967. Yrityksen perusti silloin Pasi Virtasen isä Osmo Virtanen. Konttoritöitä teki äiti Raija Virtanen, ja toimintamalli jatkuu tänäkin päivänä, kun Pasin puoliso Marja Toivonen hoitaa yrityksen paperitöitä.

Pasi Virtanen kertoo saaneensa maanrakennuspuolen ensimmäiset opit jo pienenä poikana 1970-luvun alussa.

– Koneita aloin ajamaan isän mukana heti kun opin kävelemään. Aika oli silloin niin erilainen, joten sain opetella työntekoa jo viiden vanhasta lähtien. Nykyään ei ilman kortteja ja kursseja pääse työmaille edes kokeilemaan koneita.

Ensimmäinen Virtasen mieleen jäänyt työmaa oli Väihkölän tietyömaa. Paikalliset ovat muistelleet, kuinka pikkupojasta ei näkynyt kuin vähän pipoa ulos pyöräkuormaajan ratin takaa, mutta niin vain onnistui kuormanteko auton kyytiin.

Varsinaisesti päivätöihin Virtanen siirtyi heti suoraan peruskoulun jälkeen 1980-luvun alussa. Hän on nähnyt maanrakennusalan toimintaa jo ennen 90-luvun alun suurta lamaa. Tuolloin työt sijaitsivat lähellä Luhankaa, mutta nykyään leipä on haettava kauempaa.

 – Työmaat löytyvät pääosin Jyväskylän seudulta. Tosin joskus on käyty kauempanakin, esimerkiksi puolitoista vuotta sitten olimme rakentamassa Kannuksessa tuulivoimapuistoa. Yhtenäkin vuonna pakettiautoon tuli 60.000 kilometriä ajoa, mainitsee Virtanen.

Perheen kolmas sukupolvi, pojat Kalle Virtanen ja Panu Toivonen ovat myös firmassa töissä, joten jatkumoa on. Panun poika Eppu Toivonen opiskelee parhaillaan maanrakennusalaa, mikä tuo jo neljättä sukupolvea mukaan hommiin.

Maanrakennus O. ja P. Virtanen Oy on täyden palvelun maanrakennusalan yritys, joka työllistää 4–8 henkeä kulloistenkin urakoiden laajuuksista ja kiireellisyyksistä riippuen. Palkkalistoilla on tällä hetkellä yksi vakituinen työntekijä perheen ulkopuolelta.

Merkittävimmät työnantajat ovat hetkellä Destia ja Oteran. Palvelukonseptiin kuuluu kaikki maanrakennusalan työt sekä tienhoito aurauksineen ja suolaamisineen ja maa-ainestoimitukset. Kalustoa firmalla on 2 kuorma-autoa, dumpperi, 2 pyöräkuormaajaa, 4 kaivinkonetta ja 1 seula.

Entä mikä on pitkän linjan yrittäjän neuvo alalle aikoville? Juuri nyt kaikilla on vaikeaa kustannusten noustua, muun muassa polttoainekulut ovat kaksinkertaiset toissakesään verrattuna, ja moni rakennuttaja himmailee suunnitelmiaan odottaen parempia aikoja.

– Töitä tulee hyvän maineen kautta, paljon on kiinni luottamuksesta puolin ja toisen. Kun yrittää aina tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä, niin jossain vaiheessa sellainen toimintamalli palkitsee, toteaa Pasi Virtanen.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Pasi Virtanen on Maanrakennus O. ja P. Virtanen Oy:n toimitusjohtaja. Yritys sai arvostetun Luhangan Vuoden Yrittäjä -palkinnon Luhangan Yrittäjät ry:ltä.