Onnettomuustilanteiden onnellinen päätös vaatii usein kylmiä hermoja ja kykyä nopeisiin liikkeisiin. Mika Lahtinen Muuramesta ja Mika Weckström Valkealasta todistivat elokuussa omaavansa nämä ominaisuudet, kun uistelureissu Suonteella sai yllättävän käänteen.

Miehet olivat siis uistelemassa Pohjois-Suonteen puolella Kataatselällä Liukosaaren pohjoispuolella. He huomasivat yllättäen, että usein satojen metrien päässä olevasta soutuveneestä pomppasi 2 miestä veteen. Kun heti tämän perään kolmas, veneeseen jäänyt mies, alkoi heiluttaa airoa, kalastajat päättelivät kyseessä olevan hätätilanteen.

– Pistimme nopeasti kalastusvehkeet kasaan ja ajoimme heti paikalle muutamassa minuutissa. Kyllä se oli hurja tilanne. Keli oli niin tuulinen ja huono, että järvellä oli vaahtopäitä, ja kaksi miestä oli vedenvarassa, ja toisen ilme kertoi, että hän hukkuu ihan heti, kuvailivat Lahtinen ja Weckström.

Rantaan oli ainakin 500 metriä, eikä hätään joutuneista kenelläkään ollut pelastusliiviä. Toinen kalamiehistä kaappasi hukkuvan kädestä kiinni ja nosti hänet veneen laitaa vasten, ja toinen soitti hätäkeskuksesta apua. Vedenvaraan joutuneista miehistä toinen oli paremmassa kunnossa, ja hän pystyi itse kiipeämään kalakaverusten kyytiin.

Lähes hukkunut mies oli eloton ja häntä jouduttiin elvyttämään sen jälkeen, kun mies oli saatu nostettua kyytiin.

Soutuvene, josta kaksi miestä oli ponkaissut veteen, oli ajautunut kauemmaksi seurueen kolmas mies mukana. Kävi ilmi, että airon pudottua veteen, miehet olivat ryhtyneet onkimaan sitä ylös, edellä mainituin keinoin ja seurauksin.

Lahtinen ja Weckström kävivät hakemassa soutuveneen hinaukseen ja vievät miehet lähimpään laituriin hätäkeskuksen ohjeiden mukaan. Pelastuslaitoksen yksiköt kävivät hakemassa elvytetyn miehen jatkotutkimuksiin.

Kaikki päättyi siis onnellisesti, ja tämän vuoksi Keski-Suomen pelastuslaitos tahtoi palkita kylmähermoiset siviilipelastajat ansiokkaasta suorituksesta. Palopäällikkö Pertti Loivamaa (eteläinen toiminta-alue) ja pelastuspäällikkö Arto Ahlroos luovuttivat heille perjantaina tavarapalkinnot kiitokseksi.

– On äärettömän hyvä, että ihmiset toimivat kuten te olette toimineet. Ilman teitä tuossa tilanteessa olisi todennäköisesti tapahtunut menehtymisiä, kiitti Loivamaa.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Mika Weckström Valkealasta (vas.) ja Mika Lahtinen Muuramesta palkittiin perjantaina Keski-Suomen pelastuslaitoksen toimesta Joutsan paloasemalla. Kalakaverukset osoittivat kylmähermoisuutta pelastaessaan ihmisiä vedenvarasta Suonteella elokuussa.

Tämä artikkeli kuuluu maksuttomiin näyteartikkeleihin, joita julkaistaan viikoittain yksi.

JS Digissä ajantasainen, seitsemänä päivänä viikossa tuoreet uutiset tarjoava uutisvirta käytettävissäsi missä ikinä liikutkin – lisäksi viikoittainen näköislehti kattavine arkistoineen. Saatavilla ja luettavissa vuoden jokaisena päivänä, paikasta riippumatta.

Tilaamalla JS Digin vuodeksi hintaan 49 euroa, saat tuoreita uutisia 13 sentillä per päivä! Tee tilaus tästä