Joutsassa päästään hiihtämään näillä näkymin ensi viikon lauantaina. Joutsan Pommi käynnisti viime lauantaina vanhalla urheilukentällä kaksi lumitykkiään, tosin isompien pakkasasteiden puuttuessa lunta ei ole toistaiseksi voitu tehdä seuran puheenjohtaja Marko Hartosen mukaan ihan täydellä teholla.

Lumitykissä on neljä vettä ilmaan puhaltavaa suutinta, joista pystytään pitämään auki pienellä pakkasella vain yhtä.

– Kun pakkanen lisääntyy, niin suuttimia pystytään avaamaan enemmän. Eilen pakkanen meni yli viiteen asteeseen, silloin pystytään laskemaan kahdella suuttimella, Hartonen kertoi torstaina.

Enimmillään yhdellä tykillä voidaan tehdä hänen mukaansa lunta 15 kuutiota tunnissa. Tämä edellyttää kaikkien suuttimien auki pitämistä, mikä taas edellyttää reilusti yli kymmenen asteen pakkasta. Enimmillään yksi tykki voi siis tuottaa riittävällä pakkassäällä vuorokaudessa 360 kuutiota lunta.

Hartonen arvioi torstaina, että vapaaehtoisten pommilaisten ympäri vuorokauden vahtimat lumitykit pidetään käynnissä sunnuntai-iltapäivään asti. Tällöin lumetus on kestänyt kahdeksan päivää, ja kasassa pitäisi olla riittävästi lunta, arviolta noin 3.000 kuutiota. Pommin tekemä tykkilumen määrä on vaihdellut vuosittain keleistä riippuen.

– Viime vuonnahan tuli paljon enemmän lunta, kun pakkasta oli 10–15 astetta, vertaa Hartonen.

Lisää tykkilunta tehdään hänen mukaansa myöhemmin talvella. Nyt tehtävän lumen levitys laduille alkaa ensi maanantaina, ja noin kahden kilometrin mittaiseksi suunnitellun ensilumenladun on tarkoitus olla valmis ensi viikon lauantaina.

Lumettamisen kustannukset maksaa Joutsan kunta. Vaikka sähkön hinta on yleisesti ottaen noussut, on Marko Hartosen tietojen mukaan kunnassa toistaiseksi vanha sopimus voimassa, eli lumetus olisi tällä hetkellä vielä samanhintaista kuin edellistalvena. Ihan tarkkaan Pommin puheenjohtaja ei lumetuksen kokonaiskustannuksia tiedä, mutta arvioi viikon mittaisen lumetusjakson maksavan noin 2.000 euroa.

Joutsan tykkilumiladulla tulee olemaan aiempaan tapaan käytössä vapaaehtoinen latumaksu. Maksun suuruuden voi Hartosen mukaan määritellä itse, mutta ehdotuksena on, että kausimaksu olisi 40 euroa ja päivämaksu kahdeksan euroa. Kausihinta on tuntuvasti pienempi kuin kaupungeissa, joissa ne ovat Hartosen mukaan 90–100 euroa.

Tykkilumiladut ylipäätään ovat Hartosen mukaan pääosin Suomessa maksullisia, mutta muutamilla voi hiihtää maksuttomasti ja joissain on käytössä Joutsan tapaan vapaaehtoinen kausimaksu. Hartonen arvioi, että Joutsassakin tykkilumiladun käyttö voi jatkossa maksaa.

– Riippuu nyt tuo sähkönhintakuvio ja kunnan kanta asiaan, hän sanoo.

Tarja Kuikka

Tagged with →