Tuulivoimayhtiö Ilmatar otti Luhangan Lempään kylälle Latamäkeen rakennetut 6 tuulivoimalaa käyttöön 2014. Tuulivoimapuistoja hallinnoivat tahot ilmoittavat aina turbiineistaan julkisuuteen tietyt tekniset tiedot. Nyt on käynyt ilmi, että paljon muun muassa uutisoinnissa siteeratut luvut Latamäen tuulivoimaturbiinien lapojen pyyhkäisykorkeudesta ovat olleet väärät.

Ilmattaren nettisivuilla kerrottiin vielä marraskuun alussa, että voimaloiden lapojen pyyhkäisykorkeus olisi korkeimmillaan 175 metriä. Pyyhkäisykorkeus eli lapakorkeus eli tip-height kuvaa korkeinta kohtaa, jossa tuulivoimalan lapa pyörähtäessään käy.

Yleisövihje antoi ymmärtää, että oikea lapakorkeus olisi 196 metriä, eikä 175 metriä. Tätä tuki muun muassa tuulivoimaloiden melumittausten materiaali. Tarkoilla tiedoilla on yleistä merkitystä arvioitaessa, miten luotettavia tuulivoimayhtiön toiminnastaan kertomat seikat ovat.

Joutsan Seutu lähetti kysymykset investment manager Pasi Valasjärvelle Exilion Management Oy:stä pyytäen tarkentamaan, mikäli luvuissa olisi oikeasti ristiriitaisuuksia. Valasjärvi edustaa Exilion Tuuli Ky:tä, joka on omistanut Latamäen tuulivoimapuiston vuodesta 2019. Ilmatar toimii yhä tuulipuiston puistomanagerina eli he vastaavat puiston päivittäisestä pyörittämisestä.

Valasjärvi vahvistaa, että oikea pyyhkäisykorkeus on juuri 196 metriä.

– Ilmattaren verkkosivuilla on näköjään virheelliset tiedot, he pahoittelevat sitä ja korjaavat sinne oikeat tiedot. Faktat Latamäen tuulivoimaloista ovat seuraavat: napakorkeus 140 metriä, kärkikorkeus 196 m, lavan pituus 54,65 m ja roottorin halkaisija 112 m, sanoo Valasjärvi.

Napakorkeus on etäisyys maan pinnasta tuulivoimalan roottorin keskipisteeseen eli napaan.

Nyt lukema on korjattu Ilmattaren nettisivuille heti alkuun kohtaan, missä kerrotaan Latamäen tuulivoimaloiden teknisiä tietoja. Tarkkaan ottaen sivun tekstissä kuitenkin vielä viitataan yhdessä lauseessa vanhaan ja virheelliseen 175 metrin pyyhkäisykorkeuteen, joten väärinkäsityksen vaara on ilmeinen olemassa.

Latamäen tuulivoimalat ovat toisellakin tapaa olleet pitkään esillä, sillä niiden aiheuttamasta melusta, melumittausten tuloksista ja ympäristöluvasta on väännetty kättä oikeutta myöten jo vuosia.

Janne Airaksinen

Ilmattarella oli vielä marraskuun alussa nettisivuillaan väärä lukema Latamäen tuulivoimaloiden pyyhkäisykorkeudesta. Oikea pyyhkäisykorkeus on 196 metriä, eikä 175 metriä. Ohessa kuvakaappaus (yläkuva) entisestä tilanteesta. Yhtiö on sittemmin tehnyt korjauksen tässä näkyvään lukuun.

Yksi Latamäen tuulivoimaloista Luhangan Lempään kylällä.