Marraskuun ajan Joutsan pääkirjaston näyttelytilassa on esillä 14-vuotiaan joutsalaisen Lempi Peltosen maalauksia. Peltonen on maalannut niin pienestä kuin itse muistaa. Pari vuotta sitten joululahjaksi saatujen hyvien akryylivärien ja maalaustelineen myötä Peltosella syttyi kipinä aktiivisempaan maalaamiseen. Sitä ennen Peltonen maalasi kauan vesiväreillä, mutta akryylivärit ovat hänen suosikkinsa.

Peltonen luonnostee usein teoksiaan ensin luonnosvihkoon tai iPadin ProCreate-ohjelmalla Apple Pencilillä. Välillä hän saattaa tabletilla kokeilla ennen maalaamista, esimerkiksi millaiset hiukset tekisi työhönsä.

– Maalaamisinto vaihtelee sen mukaan, miten saan ideoita. Välillä saattaa kulua viikkoja, etten maalaa ollenkaan, mutta sen jälkeen saatan tehdä useita töitä muutamien päivien aikana. Loma-aikoina olen luovimmillani! Tykkään käydä erilaisissa taidenäyttelyissä, tänä vuonna olen käynyt katsomassa jo viisi eri taidenäyttelyä. Eniten pidän maalaustaiteesta, josta saan usein inspiraatiota ja ideoita omiin töihini, summaa Peltonen.

Peltonen tykkää maalata kasvokuvia ja lisätä niihin fantasiaosia, kuten tonttukorvia tai erikoisia silmiä. Ideat maalauksiin tulevat täysin Peltosen omasta mielikuvituksesta.

Nyt esillä oleva Monet kasvot -näyttely on Peltosen ensimmäinen henkilökohtainen, mutta hänen töitään on ollut jo muutamissa paikoissa esillä aiemmin. Vuoden 2012 tammikuussa Peltonen piti isosiskonsa kanssa Joutsan kirjastossa yhteisnäyttelyn nimeltä ”Väriä elämään”. Keväällä 2021 Peltonen puolestaan osallistui Haihatuksessa Ossibussi-projektiin, ja hänen maalauksiansa oli esillä bussin sisällä.

– On yhtä aikaa kivaa, mutta myös jännittävää tuoda omia töitä toisten nähtäväksi, toteaa Peltonen.

Jonna Keihäsniemi

14-vuotiaan Lempi Peltosen maalauksia on esillä Joutsan pääkirjaston näyttelytilassa marraskuun ajan. Näyttely kantaa nimeä Monet kasvot.

Tagged with →