Tiistaina 25.10. puolen päivän aikaan alkoi auringonpimennys, joka kesti pari tuntia. Sää oli alkuun pilvetön, joten tapahtuman seuraamiselle ei ollut taivaallisia esteitä.

Joutsan yhtenäiskoululla ja lukiolla on vuoden 2015 pimennyksen seuraamisen jäljiltä välineistöä turvalliseen Auringon katseluun. Tälläkään kertaa luonnonilmiön seuraamista ei jätetty väliin, vaan järjestettiin mahdollisuus pimennyksen katsomiseen erityisesti niille koululaisille ja koulun aikuisille, jotka eivät olleet aiemmin pimennystä nähneet.

Monet yrittivät kuvata Aurinkoa kännykkäkameroillaan suojakalvon läpi. Kalvo päästää valosta läpi vain yhden miljoonasosan miljoonasosan, joten mitään Aurinkoa himmeämpää sen läpi ei näykään. Ongelmia tuli kuitenkin suojakalvon heijastuksista ja kuvan tarkentamisesta. Teknisen työn opettaja Jari Långströmin tuomien hitsausmaskien läpi kuvaus onnistui ainakin jotenkin.

Pimennys syvimmän vaiheen jälkeen hitsausmaskin läpi kuvattuna. Kuva: Jari Långström.

Matti Niemi

Yläkuva: Väinö Seppälä (vas.), Ada Heino ja Olli Huoponen seuraamassa pimennystä asiallisesti silmänsä suojanneina. Kuva: Matti Niemi