Joutsan Joutopäiville pitää jo ensi kesäksi löytää uusi päävastuullinen järjestäjä, sillä Joutsan Yrittäjät ry:tä ei enää siinä roolissa nähdä. Yhdistyksen puheenjohtaja Manu Pasasen mukaan yhdistyksellä ei ole yksinkertaisesti voimavaroja lähteä järjestämään Joutopäiviä, eikä toisaalta halua jatkaa taloudellisen riskin ottamista. Pasanen totesi, että viime kesän Joutopäivät tuotti yhdistykselle tappiota noin 10.000 euroa huolimatta Joutsan kunnan merkittävästä, 20.000 euron rahallisesta panostuksesta ja muusta tuesta. Myös tätä edeltävät, vuoden 2019 Joutopäivät meni tulostarkastelussa miinukselle. Koronapandemian takia Joutopäiviä ei ollut lainkaan vuosina 2020 ja 2021.

Joutopäivien pääjärjestäjän vastuu siirtyi Joutsan kunnalta paikalliselle yrittäjäyhdistykselle 10 vuotta sitten. Kesällä 2013 koettiin ensimmäiset yrittäjäyhdistyksen virittämät ja onnistuneesti vetämät Joutopäivät. Heinäkuussa 2022 vietettiin järjestyksessään jo 50. Joutopäiviä. Kyseessä oli samalla Yrittäjien kahdeksas JP-ponnistus.

– Näkisin hyvänä ratkaisuna, että Joutopäivät palaisi takaisin Joutsan kunnan päävastuulle, koska kyseessä on kuitenkin ennen kaikkea kuntaa markkinoiva, ei kaupallisesti kannattava tapahtuma. Järjestämisen kustannukset ovat jatkuvasti nousseet ja tarvittavia lisätuottoja on todella vaikea saada haalittua kasaan, Pasanen sanoo.

Pasasen mielestä Joutopäivät voisi edelleenkin rakentua monien yksittäisten tahojen järjestämistä erillisistä tilaisuuksista ja uusi päävastuullinen toimisi kokoavana voimana ja pitäisi naruja käsissään. Pasanen antaa ymmärtää, että mahdollisesti myös Yrittäjät saattaisi olla yhtenä muiden joukossa.  

– Yhdistyksemme kaikesta nykytoiminnasta on suunnilleen 80 prosenttia liittynyt jollain tapaa Joutopäiviin. Nyt meidän on aika jättää merkittävää taloudellista riskiä sisältävät, meiltä suurta talkootyöpanosta vaativat Joutopäivät, järkevöittää toimintaamme ja palata yrittäjäyhdistykselle ominaisten asioiden pariin eli ensisijaisesti yrittäjien edunvalvontaan sekä alan koulutuksen ja pienimuotoisten virkistystilaisuuksien järjestämiseen, Pasanen linjaa. Vuoden 2023 toiminnassa yleisiä tapahtumia saattaa olla ainoastaan Joulunavaus joulukuussa. Samaan hengenvetoon Pasanen ilmoittaa, että tänä vuonna Joutsan Yrittäjillä ei ole resursseja Joulunavauksen järjestämiseen – “ei ole vapaaehtoisvoimia masinoitavaksi”.

Päätöstä Joutopäivistä irrottautumiseen siivitti varmasti myös se, että Yrittäjien kaksi keskeistä aktiivitoimijaa Visa-Matti Kuitunen ja Ilona Savitie jäävät nyt kuluvan toimikauden päättyessä pois yhdistyksen hallituksesta. Kolmas hallituspaikastaan luopuja tämän vuoden lopussa on Heli Flink. Tietyllä tavalla hankalasta resurssitilanteesta viestii myös, että yhdistyksen syyskokouksella oli jonkinasteisia vaikeuksia saada hallitukseen vuodeksi 2023 sääntöjen edellyttämä minimimäärä jäseniä. Tarvittavat viisi nimeä listalle lopulta kuitenkin löytyi. Puheenjohtajana jatkaa vuonna 2022 tehtävässä aloittanut Manu Pasanen. Nykyisistä hallituksen jäsenistä saivat jatkopestin Pasi Olkkonen, Marili Rausch ja Tuuli Lavia-Miettinen, ja uutena joukkoon tulee Joutsan vuoden 2022 yrittäjäksi valittu Sari Malin.

Joutsan Yrittäjien 26.10. Karoliinan Kestikievarissa istutun syyskokouksen yhteydessä vuoden yrittäjän julkistamisen ja palkitsemisen lisäksi neljälle henkilölle jaettiin Suomen Yrittäjien myöntämät ansiomerkit. Yrittäjä Markku Riipinen (Pitkäniemen Lomamökit Ky) sai vastaanottaa 40 v Yrittäjäristin timanttiristin, yrittäjä Martti Kuitunen (Tmi Martti Kuitunen) ja kauppias Hannu Tuukkanen (Rautakauppala Oy) 30 v Yrittäjäristin timanttiristin ja yrittäjä Pirjo Pölkki (PP-Profit Ky) 20 v Kultaisen yrittäjäristin.

Marko Nikkanen

Yläkuva: Joutsan Yrittäjien syyskokouksen yhteydessä palkitut yrittäjät: Pirjo Pölkki (vas.), Hannu Tuukkanen, Martti Kuitunen, Markku Riipinen ja Sari Malin. Kuva: Ilona Savitie.

Edit 31.10: Poistettu tulosta koskeva tieto vuoden 2018 Joutopäivien osalta.