Lokakuussa 1972 Luhangan rantamilta kuului kummia. Jotkut olivat ryhtyneet kalastuspuuhiin pioneeriongella eli dynamiittipanoksin. Lehdessä arveltiin, että pommimiehet saattoivat olla hyvinkin samoja, jotka äskettäin olivat lennättäneet maitolaiturin taivaan tuuliin Pappisissa.

Laajalti tunnettu joutsalaisopettaja Heimo Latva oli kirjoittanut raportin paikallislehteen joutsalaisten kertausharjoituksesta. Kanavuoressa oli ilmoittautunut 13 joutsalaista reservin upseeria ja aliupseeria. Harjoitus oli selvästi mielenkiintoinen, sillä kotiuttamispäivänä oli huomautettu ”harmaan arjen olevan taas edessä”.

Rynnäkkökivääriammunnassa paras oli alik. Mikkilä 93 pisteellä, toinen ltn Sihvo 92 p. ja kolmas yliltn Halmekoski 90 p. Kertausharjoitusryhmän keskiarvoa 82,3 pistettä pidettiin varsin korkeana kouluttajien taholta.

Joutsan Seutu oli saanut ensimmäisen toimitusneuvostonsa. Tällä on kiritetty lehden yhteydenpitoa lukijoihin. Nimiluettelo oli pitkä, ja joukko selvästi valikoitu aikakautensa tekijämiehistä ja -naisista. Uusia tilaajia oli saatu syksyn aikana paljon ja heitä oli 1.047 siinä vaiheessa. Mainittakoon, että tällä hetkellä mainion paikallislehtemme tilaajamäärä on noin 4.000.

Leivonmäen seurakunta aikoi korjata edeltävien vuosien rakennusvaiheesta aiheutunutta taloudellista tilannettaan. Keinoiksi katsottiin saarien myyntiin laitto. Seurakunta omisti niitä tuolloin 6 kappaletta Rutajärvessä. Yhdestä saaresta olikin jo tehty kaksi ostotarjousta, jotka kuitenkaan eivät kirkkovaltuustolle riittäneet.

Kivisuon kurssikeskus Leivonmäellä kehittyi täyteen mittaansa niin rakennelmien kuin kurssiohjelmansakin suhteen. Majoitus- ja opetustilat 110 oppilaalle saatiin vanhaa kunnostamalla ja uutta rakentamalla. Määräraha oli peräti 2,2 miljoonan markan suuruinen.

Joutsan Osuusmeijeri otti 9 kuukauden aikana vastaan maitoa 12,3 miljoonaa litraa. Lisäystä edellisvuoteen oli 5,3 prosenttia. Alueen maidontuotanto oli siis hyvässä kasvusuunnassa. Ala voi hyvin, ja uusia navettoja kohosi tavan takaa.

Janne Airaksinen

Joutsan Seudun Alakulma-palstan juttusarjassa nostetaan esiin lehden 50-vuotisen taipaleen kunniaksi vanhoja uutisia.

Tagged with →