Suontee-järven alueen FB-ryhmässä on virinnyt vilkas ja syystäkin osin tiukkasanainen kommentointi erään kalamiehen viikonlopun postauksesta. Tähän liittyneessä valokuvassa oli ruohikolla kivien päällä rivissä kuusi rannalle asti tuotua taimenta. Suonteella taimenen alamitta on 55 cm ja kyseisessä ikuistuksessa jalokalojen kera näkyvän kumisaappaan jalkaterän pituuden perusteella ainakin viisi taimenista olisi alamittaisia. Mikäli tämä epäilys varmentuu oikeaksi, niin asianomaista kalastajaa uhkaa tästä saaliista mahdollisesti jopa 1.400 euron sakot (280 euroa/alamittainen taimen).

 Suomessa kalojen pyyntimitoista säädetään kalastusasetuksessa. Tämän keskeisenä tavoitteena on tehostaa useiden kalalajien suojelua, sekä edistää kantojen elpymistä ja kestävää kalastusta. Alamittainen kala on laskettava välittömästi takaisin veteen. Hyväksytyn käytänteen mukaisesti vedeneläjän voi sitä ennen halutessaan ripeästi kuvata, kunhan käsittelee kalaa asianmukaisesti ja riittävällä varovaisuudella.

Pyynnin tiimellyksessä kala voi mennä huonoon kuntoon ja nykyiseen kalastuslakiin perustuva vapauttamispakko koskee myös kuolleita kaloja. Mikäli kalastajan hallusta löytyy alamittainen kala, olipa sitten elävä tai hengetön, niin kyse on aina kalastuslain rikkomisesta. Virallisesti kalan pituus mitataan leuan kärjestä suoraksi ojennetun ja yhteen puristetun pyrstöevän kärkeen.

Pyyntimittaa koskevien säännösten tuntemisen lisäksi kalahommissa on tärkeää osata tunnistaa, onko kyseessä aito luonnonkala vai istutettu yksilö. Monissa paikoissa saaliiksi saa ottaa ainoastaan leikatusta rasvaevästä todennettavaa istutuskalaa. Edellä mainitut Suonteesta nostetut taimenet olivat istutettuja, joten sen puoleen ne olisi voinut ottaa – mikäli olisivat olleet jo sallittuun pyyntimittaan kasvaneita.

Todennäköisesti myöhemmin kuullaan, miten asia etenee: määrätäänkö kenties sakkorangaistus tai rapsahtaako jotain muuta sanktiota? Sinällään tällainen (nettiin ladattu) autenttinen valokuva on raskauttava todiste.

Kaikilla, myös satunnaisesti vapaa-ajan kalastusta harrastavilla, olisi oltava vähintään keskeisimmät lajin pelisäännöt hallussaan ja ymmärryksessään. Kalastuksesta löytyy netistä pienellä vaivalla paljon kaikenlaista tähdellistä asiaa ja arvokasta vinkkiä, joten sieltä vaan tietoa ja ohjeita onkimaan ennen kuin seuraavan kerran tuuppaa veneen vesille.

Marko Nikkanen

Tagged with →