Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen neuvontahoitajat tarjoavat keskustelutukea sairauden tuomaan uuteen elämäntilanteeseen sekä sairauteen liittyviin asioihin. Ajan voi varata sairastunut, läheinen tai kuka tahansa, jota syöpään liittyvät kysymykset askarruttavat. Neuvontahoitajat tarjoavat keskusteluavun lisäksi tietoa syövästä, kuntoutuksesta sekä muista sairastunutta ja läheistä askarruttavista sairauteen liittyvistä asioista.

– Haluaisimme, että kynnys varata aika neuvontahoitajalle olisi mahdollisimman matala. Itselleen voi esittää kysymyksen, huolettaako syöpä? Jos tähän vastaa kyllä, suosittelen lämpimästi varaamaan ajan neuvontahoitajille. Me pyrimme omalta osaltamme tukemaan ja olemaan apuna mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennen kuin tilanne mahdollisesti sairauden ympärillä kriisiytyy, toteaa neuvontahoitaja Elina Vaskelainen.

Vaskelainen aloitti neuvontahoitaja viime keväänä. Keski-Suomen Syöpäyhdistyksessä työskentelee kolme neuvontahoitajaa, jotka antavat neuvontaa vastaanotolla, puhelimitse sekä sähköpostilla – osallistua voi yksin, puolison tai vaikka useamman läheisen kanssa.

Hoitajat pitävät vastaanottoa myös Keski-Suomen terveyskeskuksissa. Joutsan terveyskeskuksessa Vaskelainen oli syyskuun alkupuolella ja seuraavan kerran hän on tavattavissa ajanvarauksella 8.11. Tarvittaessa hoitajat tekevät käyntejä myös vuodeosastoille ja etänä voidaan ottaa yhteys kotiin. Myös rintaproteesin uusinta onnistuu neuvontahoitajan vastaanottokäynnillä Joutsassa. Vaskelaisen mukaan tarpeen vaatiessa käyntejä lisätään.

Palvelut ovat maksuttomia ja aika varataan Keski-Suomen Syöpäyhdistykseltä. Neuvonta on luottamuksellista: hoitajaa sitoo vaitiolovelvollisuus ja käynnit kirjataan anonyymeinä. Hoitajilla ei ole käytössään aiempia terveystietoja, joten liikkeelle lähdetään täysin siitä, mitä asiakas kertoo.

– Meille tultaessa ei tarvitse olla tarkkoja kysymyksiä laadittuna. Huolettava asia voi olla hyvinkin pieni, johon mahdollisuuksien mukaan pyrimme löytämään vastauksen. Tapaamisten aiheet vaihtelevat hyvin laidasta laitaan. Voidaan keskustella esimerkiksi elintavoista, työhön paluusta, perinnöllisyyskysymyksistä, parisuhteesta tai sairaudesta. Kaikki aiheet ovat sallittuja, avartaa Vaskelainen.

Luomitarkastuksia ei enää tehdä Syöpäyhdistyksen toimesta

Keski-Suomen Syöpäyhdistys on aiemmin järjestänyt ilmaisia luomitarkastuksia. Luomihuolitoiminta päättyi Syöpäjärjestöjen yhteisen linjauksen mukaisesti kaksi vuotta sitten.

– Ihomuutosten tarkastelu kuuluu perusterveydenhuollon tehtäviin. Mikäli jokin luomi tai muutos iholla herättää huolta, ajan voi varata omalta terveysasemalta, täsmentää Elina Vaskelainen.

Jonna Keihäsniemi

Neuvontahoitaja Elina Vaskelainen vierailee Joutsassa seuraavan kerran 8.11. Ajan neuvontahoitajalle voi varata Keski-Suomen Syöpäyhdistyksestä puhelimitse.