Viikon alkajaisiksi maanantaina Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen heitti ilmaan todellisen uutispommin: Joutsassa on jo joulukuussa aloittamassa turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua saavien uusi vastaanottokeskus, jonka kapasiteetti on maksimissaan peräti 300 henkeä. Yksikön perustamisesta ja ylläpidosta vastaa Kotokunta Oy, jolla rinnallaan paikallisena tahona operoi ja avustaa ensisijaisesti Joutsan kunta. Olennaisena erona edelliseen, muutaman vuoden takaiseen pakolaisten vastaanottokeskukseen Joutsenlammella on, että itse VOK:n Joutsan toimipisteessä ei ole yhteistiloja majoitukseen, vaan asuminen hoidetaan nyt hajauttamalla vastaanottokeskuksen asiakkaat Joutsan ja Leivonmäen kirkonkyliin, niistä vuokralle löytyviin asuntoihin. VOK-yksikön toimipisteessä (toimistossa) työskentelee Kotokunnan rekrytoimat kymmenkunta työntekijää.

Joutsan kunta on jo varannut VOK:lle kaikki vapaina olevat tai sopivasti vapautuvat vuokra-asuntonsa, noin 20 kappaletta. Jos yhteen huoneistoon voi majoittaa keskimäärin 3-5 henkeä, niin näihin saataneen mahtumaan yhteensä 60-100 henkeä. Jos koko 300:n paikkamäärä jollain aikajänteellä täyttyisi, niin pitäisi järjestyä asianmukainen majapaikka vielä parille sadalle. Tässä siintelee melkoinen yhtäkkinen markkinarako yksityisille asuntovuokraajille. Kotokunta Oy on lähtökohtaisesti toisena sopimusosapuolena vuokraajana.

Vastaanottokeskusten asiakkaat ovat todennäköisesti suurelta osin ukrainalaisia sotaa ja vainoa pakenevia, joukossaan ilmeisesti runsaasti lapsia, jotka tarvitsevat Suomessa mm. kouluopetusta ja uusia ystäviä. Keskuspaikkakunta joutuu varmasti moninaisten haasteiden eteen, mutta toisaalta VOK-yksikön myötä tulee lisää eloa ja liikettä muuten tällä erää talveksi hiljenevään kuntaan.

Kukaan ei tiedä, kauanko Joutsaan tulevat täällä lopulta asuvat. Voi hyvinkin olla, että sijoitus venyy pitkäaikaiseksi. Melkoista sopeutumista, ymmärtämystä, arvostusta ja lojaalisuutta puolin ja toisin tarvitaan. Tärkeää on muistaa ja huomioida, että tänne joukkoomme ilmestyvät ulkomaalaiset ovat juuri kokeneet ikäviä, raskaita, jopa epäinhimillisiä asioita. Autetaan me heitä parhaamme mukaan selviytymään ja saamaan lohtua elämäänsä.

Marko Nikkanen

Tagged with →