Joutsalainen maatalousyrittäjä Jani Rantanen testasi tänä kesänä ensimmäistä kertaa maissin kasvatusta suuremmin. Keväällä noin 15 hehtaarin alueelle kylvettiin maissia, joiden kasvaminen näyttää sujuneen hyvin. Helteinen ja lämmin kesä vauhditti kasvua. Syyskuun puolen välin jälkeen korjattu sato ehti kasvaa noin kolmen metrin mittaiseksi.

– Sato on tykännyt lämpöisestä kesästä ja kasvusto näyttää hyvältä. Se olisi saanut kasvaa vielä pidempään, mutta syyskuun alkupuolen yöpakkaset palelluttivat osan sadosta. Siksi päädyimme korjaamaan sadon suunniteltua aiemmin. Maissi on arka pakkaselle, mutta onneksi ensimmäiset pakkaset palelluttivat vain pienen osan, toteaa Rantanen.

Syyskuun alussa maissisato oli pääpiirteittäin kasvanut kolmen metrin korkuiseksi.

Sadon korjaaminen vaatii erityisen maissipään silppuriin, normaalilla säilörehukalustolla se ei onnistu. Sato silputaan pieneksi ja siitä tehdään säilörehua lehmille. Tarkempi tieto onnistumisesta saadaan myöhemmin, kun rehu analysoidaan.

– Toki tässä perustamiskustannukset olivat arvokkaat, muun muassa kylvö toteutettiin katemuovin alle. Kokeilun voisi ainakin tässä vaiheessa todeta onnistuneen kohtuu hyvin, summaa Rantanen.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Tältä Rantasen maissisato näytti syyskuun alkupuolella.

Lue myös muut Omasta maasta -teemajutut:

Tommolan tilalla tuotetaan hedelmiä ja marjoja laajalla valikoimalla – puutarhaharrastajille mieleisissä perennatarhoissakin yli 3.500 lajiketta

25 vuoden laatutyö toi kultamitalin Eero Kuusistolle

Kotimainen lähellä tuotettu karitsanliha kiinnostaa kuluttajia – Mäentalon Lammas & Highland on tehnyt tuotantoketjua läpinäkyväksi kuluttajalle, jotta tämä tietää miten tilan lampaat ovat eläneet

Rutalahden myllyn tilalla valmistaudutaan sukupolvenvaihdokseen

Lypsyrobotti on nykyajan huipputekniikkaa maatiloilla – laite tuo myös joustoa maitotilan arkeen

Tagged with →