Leivonmäkeläinen maidontuottaja Eero Kuusisto vastaanotti keväällä Walter Ehrströmin säätiön myöntämän kultamitalin. Kultainen ansiomerkki myönnetään 25 vuoden yhtäjaksoisesti tuotetusta, korkeimman laatuluokan maidosta. Kuusisto on viimeisen kuluneen kahden vuoden aikana ainut seutukunnalla kultamitalilla palkittu tuottaja.

Kuusiston maitotila täytti 25-vuotisella työllään kultamitalin kriteerit jo vuonna 2020. Koronaepidemian vuoksi juhlallisuuksia jouduttiin siirtämään useamman kerran. Tämän vuoden huhtikuussa Helsingin yliopiston juhlasalissa pidetyssä tilaisuudessa jaettiin useamman vuoden mitalit.

– Kyllä se tuntui hienolta olla juhlassa paikan päällä ja saada tunnustusta arvokkaasta työstä. Erityisen merkittävän tilaisuudesta teki itselle se, että palkittujen joukossa oli maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, joka piti tilaisuudessa myös puheen. Juhlassa ei ollut merkitystä sillä, onko tilalla kymmenen vai sata lypsävää, vaan nimenomaan kaikki tunnustuksen saaneet olivat paikalla yhteisen saavutuksen ja laadukkaan työn myötä, summasi Kuusisto.

Vintturin tila täytti 25-vuotisella työllään kultamitalin kriteerit jo vuonna 2020, mutta koronaepidemian vuoksi juhlallisuudet päästiin toteuttamaan vasta tänä keväänä.

Vintturin tilalla on tehty sukupolvenvaihdos vuonna 1989. Vuonna 1992 Kuusisto rakensi uuden navetan, jossa tällä hetkellä on kymmenen lypsävää. Vintturin tila kuuluu Tuottajan maidon osuuskuntaan, ja joka toinen päivä maitoauto käy hakemassa lastin.

Ensiluokkaisen, eli parhaimman E-luokan maidon kriteerejä ovat solupitoisuus ja bakteerimäärä. E-luokan maito ei synny sattumalta, vaan se edellyttää tilalta erityistä tarkkuutta niin maidon lypsyhygienian kuin utareterveyden osalta. Kultamitalitilan maidossa ei saa olla jäämiä antibiootista tai pesuaineista. Yksikin laatupoikkeama johtaa siihen, että laskenta alkaa alusta.

– Laadukkaan maidon tuottaminen vaatii mielestäni sopivassa suhteessa niin tuuria, taitoa kuin onneakin itseltä sekä lomittajilta. Hyvälaatuinen rehu lehmille, kuuma, puhdas vesi ja tehokkaat pesuaineet lypsykoneen pesuun, sekä tarkka laadun valvonta ovat ensiluokkaisen maidon laatutekijöitä, täsmentää Kuusisto.

Lokakuuhun 2022 mennessä kultamitaleja on myönnetty maidontuottajille yhteensä 2773.

Itse tehtävän tarkan työn lisäksi maitotilan ympärillä toimiva verkosto on merkittävä pala laadukkaassa tuottamisessa. Vaikka maaseuduilla verkostot pienenevät, on Kuusiston mukaan Joutsan seutukunnalla verkosto suhteellisen hyvä.

– Kyllä täällä yhteistyö toimii ja toisia pyritään auttamaan mahdollisuuksien mukaan. Oman tilan pellolla viljellään nurmea, vilja ostetaan toisilta tiloilta ja heinät paalaa urakoitsija. Myös lomituspalvelu toimii melko mallikkaasti, toki äkilliset sairastumiset ovat haaste, toteaa MTK Jou-Lun johtokuntaan kuuluva Kuusisto.

Ehrströmin säätiö on jakanut kultaisia mitaleja vuosittain tuottajille vuodesta 1973 lähtien. Lokakuuhun 2022 mennessä kultamitaleja on myönnetty maidontuottajille yhteensä 2773.

Vintturin tilan isännän Eero Kuusiston mukaan hyvälaatuinen rehu, puhdas vesi sekä tarkka laadunvalvonta ovat laadukkaan maidon avaintekijöitä.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Eero Kuusistolle myönnettiin maitomitali 25 vuoden yhtäjaksoisesti tuotetusta, ensiluokkaisesta maidosta.

Lue myös muut Omasta maasta -teemajutut:

Tommolan tilalla tuotetaan hedelmiä ja marjoja laajalla valikoimalla – puutarhaharrastajille mieleisissä perennatarhoissakin yli 3.500 lajiketta

Rantasen maissikokeilu näyttää onnistuneen

Kotimainen lähellä tuotettu karitsanliha kiinnostaa kuluttajia – Mäentalon Lammas & Highland on tehnyt tuotantoketjua läpinäkyväksi kuluttajalle, jotta tämä tietää miten tilan lampaat ovat eläneet

Rutalahden myllyn tilalla valmistaudutaan sukupolvenvaihdokseen

Lypsyrobotti on nykyajan huipputekniikkaa maatiloilla – laite tuo myös joustoa maitotilan arkeen