Kristilliset seurakunnat ja järjestöt toteuttavat Suomessa kuukauden kestävän yhteiskristillisen kampanjan, jota ei ole järjestetty näin laajana koskaan aiemmin. Se löytyi -mediamissio näkyy ja kuuluu 19.9.–16.10. kymmenillä paikkakunnilla järjestettävissä tapahtumissa, valtakunnallisilla tv- ja radiokanavilla, sosiaalisessa mediassa sekä sanomalehdissä.

Tapahtuma jalkautuu ihmisten pariin noin 400 seurakunnan ja 40 muun kristillisen toimijan ja järjestön kautta. Valtakunnallisen näkyvyyden lisäksi Missiossa ovat esillä myös vahvasti paikalliset seurakunnat. Se löytyi -tapahtumia järjestetään kuukauden aikana useita seutukunnan kirkoissa sekä myös Hartolan kirkossa.

Sovinnon aika -tapahtuma, Jukka Jämsén, pidetään Luhangan Talvikirkossa 25.9. Joutsan pääkirkossa on 2.10. Tuomasmessu ja Tammijärven kyläkirkossa 4.10. Puuttuva pala elämästäni, Juha Ketola. Hartolan kirkossa esiintyvät 15.10. Timo Soini ja Retropapit, ja sama ryhmä on paikalla Leivonmäen kirkossa 16.10. Tapahtumien ketjun päättää Joutsan pääkirkossa 30.10. pidettävä Sinun tiesi, Jumala, Mikko Matikainen.

Tapahtumaa on alettu suunnitella valtakunnallisesti jo pari vuotta sitten.

– Se löytyi -mediamission teemana käsitellään sitä, mitä ihmiset ovat löytäneet Jeesuksessa ja seurakuntien kautta. Mainonta on laajaa ja näkyvää. Noin 2,2 miljoonaan kotitalouteen jaetaan ilmainen kirjanen, joka kertoo kristinuskon ydinasioista. Missio-kirjasessa on 16 julkisuudesta tunnetun ja vähemmän tunnetun henkilön tositarinat siitä, miten usko muutti heidän arkensa ja antoi elämälle merkityksen, taustoittaa pastori Markus Vilpponen Tammijärven helluntaiseurakunnasta.

– Kirjasen postitus on alkanut tänään maanantaina. Aion järjestää keskustelutilaisuuden, jossa voidaan puhua kirjan herättämistä ajatuksista, kertoo kirkkoherra Tuula Leppämäki Joutsan seurakunnasta.

Pertti Tonteri Joutsan helluntaiseurakunnasta oli keskeisessä roolissa, kun Mission ideaa alettiin jalkauttaa tälle seudulle. Tonteri kuuli vuosi sitten, kuinka muualla päin Suomea eri seurakunnat olivat lähteneet laajaan yhteistyöhön asian tiimoilta.

– Minulle juolahti mieleen, että miksikäs ei täälläkin voisi useampi seurakunta lähteä mukaan. Soittelin monille tahoille, ja nyt meitä on tässä 9 seurakuntaa. Tämä on hieno kokonaisuus, kiittää Tonteri.

Se löytyi -mediamissiossa ovat paikallisesti mukana Joutsan seurakunta sekä sen kaksi kappeliseurakuntaa Luhangassa ja Leivonmäellä, Tainionvirran seurakunta Hartolassa, Hartolan helluntaiseurakunta, Joutsan helluntaiseurakunta, Tammijärven helluntaiseurakunta, Itä-Päijänteen vapaaseurakunta sekä Toivakassa sijaitseva Särkimäen helluntaiseurakunta. 2.000 postilaatikkoon jaetaan Missio-kirjasen lisäksi vielä erikseen tapahtumista kertova mainoslehtinen.

Luhangan kappelineuvoston puheenjohtaja AnnaMarja Vilander piti tärkeänä, että tällaiseen tilaisuuteen tartuttiin. Siksi kappelineuvosto päätti maksaa tapahtuman osallistumismaksun 1.500 euroa Anneli von Beckerin testamenttivaroista, jotta Joutsan seurakunta voisi olla virallisesti yhteiskumppanina mukana.

– Se löytyi -mediamissio antaa valtakunnallista ja paikallista näkyvyyttä, ja katsoimme, että olisi järkevää osallistua. Kirkonpenkit kun ovat nykypäivänä liian tyhjinä, toteaa Vilander.

Markus Vilpponen kertoo medianäkyvyyden ohjaavan ihmisiä Mediamission verkkosivustolle selöytyi.fi tai soittamaan 0800-numeroon. Puhelimessa palvelevat koko kampanja-ajan vapaaehtoiset kristityt, joiden kanssa voi jutella hengellisiin asioihin liittyvistä kysymyksistä. Heiltä saa myös vinkkejä lähimmän kristillisen seurakunnan toiminnasta.

Monilla paikkakunnilla kampanja on saatellut ensi kertaa yhteistyöhön eri seurakunnissa toimivia ihmisiä. Kaikkiaan vapaaehtoisia on ilmoittautunut mukaan tuhansia.

– Mediamission tarkoitus on herätellä suomalaisia miettimään elämän perimmäistä tarkoitusta, lievittää yksinäisyyttä ja auttaa diakonian keinoin apua tarvitsevia. Tärkeällä sijalla ovat henkilökohtaiset kohtaamiset ja keskustelut, tiivistävät kaikki neljä haastateltua.

Aika on otollinen henkisesti raskaiden sotauutisten keskellä ja kotitalouksia kurittavan kustannustason noustessa.

Janne Airaksinen

Yläkuvassa ovat neljä keskeistä toimijaa, joiden ansiosta valtakunnallinen Se löytyi -mediamissio näkyy erittäin vahvasti myös paikallistasolla, vasemmalla Pertti Tonteri Joutsan helluntaiseurakunnasta, Tuula Leppämäki Joutsan seurakunnasta, Luhangan kappelineuvoston puheenjohtaja AnnaMarja Vilander sekä pastori Markus Vilpponen Tammijärven helluntaiseurakunnasta.