Lempinimiä annetaan yleensä ihmisille, esineille tai eläimille. Lempinimen antaminen on merkki tunnesiteestä – joko positiivisessa tai negatiivisessa mielessä. Myös nimen lausumisessa käytettävällä äänenpainolla on suuri merkitys sille, missä mielessä lempinimi tulkitaan.

Tunnetusti vanhemmat antavat lapsille hellyttelynimiä tai rakkaalle puolisolle kehittyy liuta erilaisia lempinimiä. Osa näistä saattaa pysyä matkassa koko elämän, jotkut tippuvat ajan myötä pois käytöstä.

Usein lempinimet johdetaan nimestä, joskaan aina lempinimi ei ole millään tavalla lähellä ihmisen oikeaa nimeä. Jos henkilön nimi on pitkä tai yhdysnimi, herkästi siitä muotoutuu puhekieleen paremmin istuva lyhennetty versio. Jos esimerkiksi luokalla tai peliporukassa on kaksi saman etunimen omaavaa henkilöä, yleensä toiselle muotoutuu lempinimi, jotta henkilöt erotetaan toisistaan.

Yhä enenevissä määrin lempinimiä annetaan myös lemmikeille, autoille, tapahtumille tai jopa kodinkoneille. Esimerkiksi tuttavapiirissäni useampi on hankkinut kotiinsa robotti-imurin. Näille on annettu nimiksi muun muassa, Ilpo, Tomppa ja Sirkka-Liisa. Tiedän myös yhden tuttavani nimenneen viherkasvinsa nimikylttien kera, koska nimettyinä ne ovat osa perhettä.

Nykyisen autoni olen ristinyt Kullervoksi, jonka uskolliset edeltäjät olivat Hopeanuoli ja Late. Puolestaan oman kissani nimi on Viiru, josta on väännetty niin Virveliä kuin Virveä – joita kaikkia kissani onneksi useimmiten tottelee.

Oma lukunsa on anagrammit. Anagrammi tarkoittaa sanan tai sanajoukon uudelleen järjestämistä. Pääsääntöisesti anagrammit ovat huvittavia ja nostattavat hymyn lukijan kasvoille. Aiheeseen perehtyessä syötin oman etu- ja sukunimeni Internetin syövereistä löytyneeseen anagrammikoneeseen. Vastaukseksi sain 18 erilaista sanamuunnosta, joista esimerkkinä mainittakoon ”sienimäinen kahjo” ja ”miehinen käsinoja”. Kokeilin anagrammikonetta vielä uudemman kerran lisäten mukaan kaksi muutakin etunimeäni. Tästä tuloksia tuli runsaasti enemmän, joista järkevin taisi olla ” käsiohjelma naisen ainainen.”

Laitoin linkin eteenpäin työtovereille ja kahvitauolla saimmekin hyvät naurut tuloksista. Suosittelen testaamaan!

Jonna Keihäsniemi

Kirjoittaja, joka inhosi nuorempana saamaansa lempinimeä erottuakseen toisen samannimisen kanssa, mutta jolle näin vanhempana ystävien suusta sen kuullessaan osaa jo nauraa.

Tagged with →