Valtakunnallinen Lähiruokapäivä toi viime lauantaina vilskettä tänä vuonna ympäri Joutsan seutukuntaa. Tammijärvellä Nisulan tilalle tuotteitaan olivat kokoontuneet myymään oman tilan tuotteiden lisäksi Mäentalon ja Tammilahden tilat. Tarjolla oli muun muassa kananmunia, jauhoja, lihaa sekä ternimaitoa. Myös pihapiirissä asustavia kanoja ja lampaita oli lupa tervehtiä. Nisulassa päivä oli vilkas, Elina Sipilä arveli päivän aikana ihmisiä käyneen noin parisataa.

Myös Salvian tilalla Tammijärvellä oli avoimet ovet ja väkeä kävi Aino Mönkölän mukaan sopivasti. Salviassa myynnissä oli tilan omenatäysmehua sekä luumuja. Mönkölän mielestä oli mukava saada lähiruokaa tuotua tällaisen tapahtuman muodossa jälleen esille.

Tammijärvellä Nisulan tilalle tuotteitaan olivat kokoontuneet myymään oman tilan tuotteiden lisäksi Mäentalon ja Tammilahden tilat. Kuva: Elina Sipilä.

Mieskonmäen kyläseuran organisoimana Mieskonmäen vanhalla koululla oli myynnissä laajalla skaalalla lähituottajien tuotteita. Tarjolla oli muun muassa juureksia, kananmunia, leivonnaisia, käsitöitä sekä pihalla lettukahvio.

– Olimme ensimmäistä kertaa tässä tapahtumassa ja ei oikein etukäteen tiennyt, mitä odottaa. Yllätyimme positiivisesti, kuinka runsaasti väkeä kävi paikalla tasaiseen tahtiin koko päivän ajan. Nyt mekin tiedämme, mitä ihmiset haluavat tällaisesta tapahtumasta ostaa ja osaamme varautua ensi vuoteen paremmin. Selvästi oli havaittavissa, että ihmiset haluavat kotimaista ruokaa ja raaka-aineita, summasi Mieskonmäen kyläseuran puheenjohtaja Minna Kahilampi.

Mieskonmäen vanhalla koululla Lähiruokapäivässä kävi lauantaina tasaiseen tahtiin väkeä.

Samuli Huikko arvion Rutalahden myllyllä vierailleen 300–400 kävijää. Aurinkoisessa säässä vietetyssä tapahtumassa Rutalahdessa väkeä kävi tasaisesti koko päivän ja puuroa riitti kaikille halukkaille. Paikalle oli kokoontunut useampi tuottaja ja laajan myyntivalikoiman lisäksi tapahtumassa oli esillä erilaisia koneita.

Nyt toista kertaa järjestetty Lähiruokapäivä jatkaa siitä, mihin viitenä aiempana vuotena järjestetty Osta tilalta-päivä jäi. Tapahtuma kutsuu ihmisiä tutustumaan lähiseutunsa toimijoihin entistä paremmin. Päivällä juhlistetaan ruoantuottajia, lähiruokaa sekä maaseudun elämyksellisyyttä ympäri Suomea.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Mieskonmäen kyläseura oli ensimmäistä kertaa mukana valtakunnallisessa Lähiruokapäivä-tapahtumassa. Paikallisilla tuottajilla oli myynnissä muun muassa erilaisia juureksia, käsitöitä sekä leivonnaisia.