Joutsan kunta osti viisi vuotta sitten 20 hehtaaria maata Oravakivestä. Tulevaisuuden Yrityspuisto Joutsan Nuoli – sulassa sovussa yrittäminen, asuminen & luonto – alkoi tämän keskustelua herättäneen kiinteistökaupan myötä pian rakentua, valitettavasti tosin vain ajatuksissa, luonnoksissa ja havainnekuvissa, ei vielä tänäkään päivänä Oravakiven vehreissä rantamaisemissa. Uuden sijaan sieltä on tämän nyt vajaat kuusi vuotta kestäneen kosiomatkan aikana lähinnä kaadettu puita ja purettu käytöstä poistettuja rakennuksia.

Nuoli viritettiin vuonna 2017 rohkeiden toiveiden ja suurten odotusten innoittamana. Mutta tyhjää on valitettavasti ainakin tähän mennessä saaliiksi vedetty, kuten huono-onniset uistelijat konsanaan. Pähkinä on ollut liian kova Joravalle purtavaksi, saati murrettavaksi.

Viimeisin oljenkorsi oli kiinnittää konsulttifirma selvittämään Oravakiven alueen kehittämismahdollisuuksia. Selvitystyö oli kattava, kesti lopulta vajaan vuoden päivät ja on nyt valmistunut. Se ainakin kävi selväksi, ettei Nuoli HUB -etätyöhanke eli idea yhteisöllisestä työtilasta laajemmin puraise. Joutsan sijainti koetaan liian syrjäiseksi, vaikka täällä ihan muuta kuvitellaan. Lisäksi puuttuu yksi olennainen palikka kiskojen lisäksi, nimittäin ns. veturiyritys.

Konsultti katsoo, että käytännössä kaupallisiin palveluihin kannattaisi pistää jatkosuunnittelussa panosta. Tästä voidaan olla ainakin periaatteessa samaa mieltä.

Marko Nikkanen

Tagged with →