Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän 21 jäsenkuntaa saavat maksettavakseen yhteensä arviolta noin 55 miljoonan euron lisälaskun, koostuen KSSHP:n vuoden 2022 talousarvion ylityksestä, joka tämänhetkisen ennusteen mukaan olisi peräti 38 me luokkaa, sekä aikaisempien vuosien alijäämästä, jota pitää nyt kattaa noin 17 miljoonan euron edestä.

Joutsan kunnan osuus tästä 55 miljoonan kokonaissummasta on aika tarkalleen tasan miljoona euroa ja Luhangan osuus noin 150.000 e. Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan edellä mainittu 17 miljoonan alijäämä oli jo aikaisemmin tiedossa ja siihen kunta oli osannut vuoden 2022 budjetissaan varautua, mutta kuluvan vuoden 38 miljoonaa sen sijaan tuli täytenä yllätyksenä, niin sanotusti puskista, niin Joutsalle kuin varmasti kaikille muillekin sairaanhoitopiirin jäsenkunnille.

– Tämä on ollut nyt kuuma keskustelunaihe kunnanjohtajien keskuudessa. Tähän saakka oltiin siinä uskossa, ettei vuoden 2022 osalta tulisi laisinkaan ylimäärästä maksettavaa, mutta toisin kävi, tuli suorastaan katastrofi, joka saattaa pistää kuntia jopa polvilleen. Joutsan kunnan osalta tämä odottamattoman suuri lisämaksu sulattaa koko vuoden taloudellista tulosta, joka painuu tämän seurauksena hyvin todennäköisesti miinukselle. Ei naurata yhtään, Nissinen tiivistää tuntemukset.

Sekin on vielä aivan mahdollista, ettei KSSHP:n kuluvan vuoden lisätalousarvio edes pysähdy tähän 38 miljoonaan, vaan rahantarve voi lopulta olla tätäkin suurempi. Ideana on, että uusiin hyvinvointialueisiin siirryttäessä lähdetään euroja tarkasteltaessa nollasta liikkeelle, eli muutosvaiheeseen asti kertyneet alijäämät pitää siihen mennessä täysimääräisesti kattaa.

Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä suhtautuu sairaanhoitopiiriltä tuleviin lisämaksuihin verrattain rauhallisesti.

– Ei mahda mitään, joten maksellaan oma osuus pois, eikä se tuota ongelmaa Luhangan kunnalle. Toivotaan, että ihmisiä on hoidettu koko rahan edestä, Kärnä sanoi.

   KSSHP:n johtaja Juha Paloneva ja talousjohtaja Aija Suntioinen ovat koostaneet keskeiset syyt vuoden 2022 talousarvion olennaiseen poikkeamaan. Painavia syitä on monia: erikoissairaanhoidon palvelutarpeen kasvu arviolta noin 5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna; lääkäreiden osalta heikko ja hoitajien kohdalta erittäin heikko työvoiman saatavuus, minkä johdosta on jouduttu turvautumaan runsain määrin ostopalveluihin; koronan lisääntyneet sairauspoissaolot ovat hankaloittaneet huomattavasti Sairaala Novan toimintaa.

Kesällä alkanut valtakunnallinen ongelma eli koko palvelujärjestelmän kriisiytyminen on vaikuttanut merkittävästi myös KSSHP:n talouteen ja toimintaan. Toiminnanohjausjärjestelmän epäonnistumisen vuoksi ei olla kyetty toteuttamaan suunniteltuja tehostamistoimenpiteitä.

Heikentyneeseen tilanteeseen ovat sairaanhoitopiirin mukaan vaikuttaneet osaltaan myös energian hinnan ja yleisen kustannustason nousu, ja myös se, että sairaanhoitopiirin omaisuuden myynti alijäämän kattamiseksi toteutuu vain osittain.

Marko Nikkanen