Ilmasotakoulu pitää Baana 22 -maantietukikohtaharjoituksen Joutsan varalaskupaikalle perustettavalla tilapäisellä sotilaslentopaikalla 25.9.–30.9. Nelostie suljetaan Joutsassa välillä Korpilahdentien liittymä–Pertunmaantien liittymä 25.9. klo 20.00–30.9. klo 06.00 väliseksi ajaksi. Tuona aikana liikenne ohjataan kiertotielle.

Nelostien normaali liikenne ohjataan yleisille teille, koska näin varmistetaan turvallinen autoilu. Pääreitti kulkee siksi Kangasniemen kautta. Valtatien 7.000 auton liikennemäärää ei voi ohjata sorapintaisille teille, tai alemman tieverkoston yksityisteille.

Poikkeuksen säännöstä muodostavat koulukuljetukset.

– Koulukuljetukset tullaan hoitamaan Luhangan ja Joutsan välillä pienemmällä kalustolla Rieskalantien kautta. Angesselän ja Leivonmäen oppilaat hoidetaan myös Rieskalantien kautta. Eli vähäisillä muutoksilla, käytännössä muutamien oppilaiden siirroilla autosta toiseen ja kalustomuutoksilla, saadaan hoidettua nämä neljä päivää. Muutokset eivät vaikuta koulun toimintaan eli kaikki aikataulut pysyvät samoina kuin normaalistikin, kertoo talous- ja hallintojohtaja Matias Penttinen Joutsan kunnasta.

Tarkat muutokset kuljetusaikatauluihin ja yksittäisten oppilaiden koulukuljetuksiin tiedotetaan koulun toimesta ensi viikon aikana suoraan oppilaille ja huoltajille.

Kotihoitoon ei muodostu ongelmia, sillä sulkualueella ei asu kotihoidon piirissä olevia ihmisiä. Muutamien yksittäisten ihmisten palvelupalettia muokataan harjoituksen ajan esimerkiksi kotihoidon iltakäyntien osalta siten, että työvuorot, ajoreitit ja aikataulutus sopivat yhteen.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Ilmavoimien sotaharjoitus aiheuttaa muutoksia käytettävissä oleviin liikennöitäviin teihin, mutta Joutsan kunta on löytänyt ratkaisun koulukuljetusten sujuvuuteen harjoituksen aikana.