Lamminmäen tilalla Angesselässä on iso auringonkukkapelto, josta kenen tahansa on mahdollista käydä poimimassa auringonkukkia itselleen. Tilaa isännöivän Juhani Kuitusen mukaan kukkia voi hakea omin päin, eli asiasta ei tarvitse ilmoittaa, eivätkä kukat myöskään maksa.

Auringonkukkia kasvaa Lamminmäen tilan pysäköintialueen kupeessa noin 0.7 hehtaarin alueella. Kuitunen sanoo kukkien istuttamisen olleen keväällä sekä tuen osoitus Ukrainalle että tapa tuoda hieman näyttävyyttä pihaan sen kunniaksi, että hän täyttää syyskuun alkupuolella seitsemänkymmentä vuotta. Nyt tilan isäntä siis kuitenkin tahtoo antaa kukkia toistenkin iloksi.

Edellisvuonna tilalla kasvatettiin auringonkukkia testimielessä, tosin eri paikassa kuin nyt ja vain aarin kokoisella alueella. Nykyinen kasvatusalue oli Kuitusen mukaan alun perin nurmella, mutta kun nurmea ei jaksettu leikata, siitä tuli rikkaruohopelto, ja keväällä tilalla ruvettiin miettimään, mitä rikkaruohopellolle tehtäisiin.

– Se oli nyt aika kyntää ylös ja hoitaa, niin sitten tehtiin tämä ratkaisu. Auringonkukansiementen kylväminen ei ollut iso homma, mutta muokkaaminen ja kivien poistaminen sehän se iso homma on, kertoo Kuitunen.

Tarja Kuikka

Tagged with →