Joutsalaiset kuntapäättäjät ovat pian uuden ja haastavan urakan edessä. Pois purettavan vanhan Liikekeskuksen tilalle pitää suunnitella ja toteuttaa jotakin uutta ja upeaa. Kylän keskus täytyy päivittää 2000-luvulle, sekä nykyisiä että tulevia tarpeita vastaavaksi. Kyseessä on kunnan imagon, vetovoimaisuuden ja kuntalaisten yleisen viihtyvyyden kannalta hyvin merkittävä hanke.

Kuntakeskuksen yleisilme ei pitkään siedä vanhaa ja rapistuvaa liike- ja toimistorakennusta, eikä varsinkaan jalkapallostadionin kokoista purkutyömaata keskustassaan.

Se ei ole kovin pittoreskiä se! Jokohan suunnitelmat uudesta torialueesta ovat osaavan kaupunkikuva-arkkitehdin pöydällä valmiina?

Keskusaukiot ja -torit ovat olleet kautta historian tärkeitä sosiaalisen kanssakäymisen paikkoja ja usein myös hallinnollisia keskuksia.  Kuntahallinnon virkahenkilöt ja poliittiset vaikuttajat, sekä laillinen esivalta ovatkin jo ”oikeilla paikoilla” torialueen keskellä virastotalossa.

Ihmisen käyttäytymiseen liittyvää ominaispiirrettä, jota leimaa tarve kokoontua yhdessä ”aukiolle”, on nyt hyvä hyödyntää. Kulunutta kesää arvioidessa voidaan kyllä todeta, että tapahtumista, jotka keskeistä tori- ja tapahtuma-aluetta rakenteineen olisivat voineet käyttää, ei ainakaan ole ollut puutetta.

Jokainen kunta markkinoi itseään suorastaan ylivertaisena paikkana. Jos ei kunnassa luontojaan ole jotakin ainutlaatuista, kuten Suomen suurinta, kauneinta, korkeinta, paksuinta tai hölmöintä, niin sellainen väännetään vaikka väkisin.

Pois se meistä! Emme tarvitse erikoisinta, mutta pieni annos joutsalaista omaleimaisuutta ja vaikkapa ”haihatuskulttuuria” olisi kyllä paikallaan.

Joutsassa on onnistuttu varsin hyvin julkisen rakentamisen hankkeissa. Hieno ja toimiva koulukeskus ja kirjasto, upeat liikuntapaikat ja uusi terveysasema. Torihankkeessa onnistutaan varmasti yhtä hyvin, jos suunnittelu tehdään huolella. Parhaimmillaan torin seutu voi olla kuntalaisten yhteinen kohtaamis-, oleskelu- ja kauppapaikka vuosikymmeniä.

Uskon, että suunnitteluryhmällä ja hankkeen toteuttajilla on osaamista, kaukonäköisyyttä ja rohkeutta tehdä meille toimiva ja viihtyisä keskusaukio, joka viestii myös ulkopaikkakuntalaisille elinvoimaisesta ja terveesti omanarvontuntoisesta pitäjästä.

Tavataan torilla!

Jouni Lavia

Tagged with →