Rutajärven rannalla Tuliniemessä viettävät kesämökillä vapaa-aikaansa Matti ja Pirkko Ilmonen. Matti Ilmonen, 87 vuotta, on kalastanut käytännössä koko ikänsä, ja kertoo aina odottaneensa sitä yllätyskalaa. Nyt sellainen tuli parisen viikkoa sitten, sillä Rutajärven Keskisessävedessä verkkojaan pitänyt Ilmonen huomasi, että yhdessä verkossa oli suoranainen jättimörkö haueksi.

– Siinä se oli kitusistaan 55-milliseen verkkoon takertuneena. Mittauksissa selvisi, että hauki painoi 13 kiloa ja oli 107 senttiä pitkä, kertoo Ilmonen.

Kala käyttäytyi yllättävän rauhallisesti, eikä kovin paljoa kiemurrellut, sillä verkkokin jäi ehjäksi.

– Noin iso hauki ei jaksa paljoa kiemurrella, ei sillä enää ollut nuoruuden intoa. Vedin verkon avulla sitä veneeseen, ja jo siinä vaiheessa kopautin kalikalla sitä päähän. Hyvin se siitä sitten nousi veneeseen, kertoo Ilmonen.

Jotkut moittivat ison hauen lihan makua, mutta Ilmoset jauhavatkin hauen lihamyllyllä ja syövät jättimörön esimerkiksi kalajauhelihapihveinä.

– Pippuria, sitruunapippuria ja tilliä, niin hyvä tulee. Ensimmäiset kalapihvit siitä hauesta on jo syöty.

Ilmonen kertoo olevansa Leivonmäellä syntynyt, Vartiamäen koulussa opintielle lähtenyt, ja maksavansa verot Jyväskylään. Eläkeläiset viihtyvät kuitenkin paljolti myös mökillään Rutajärven rannalla.

Janne Airaksinen

Matti Ilmonen sai verkoilla Keskinenvesi-nimiseltä alueelta Rutajärvestä 13 kilon hauen. Yksinkalastajaksi itseään kuvaileva Ilmonen ei ole koskaan aikaisemmin napannut vesistä näin isoa kalaa. Vasemmalla kalaa ihastelee Pirkko Ilmonen. Kuva: Pertti Virtanen.

Tagged with →