Luhangan koululla vietettiin viime perjantaina juhlallisin menoin vaijeriliu’un avajaisia. Runsaan parinkymmenen metrin liukuvauhdit antava leikkiväline otettiin koulun pihalla virallisesti käyttöön avajaispuheen, nauhanleikkauksen ja kakkutarjoilun merkeissä, ja tapausta oli juhlistamassa koulun ja päivänhoidon väki.

Ihan uudenkarheasta leikkivälineestä ei tosin enää avajaispäivänä ollut kyse, sillä vaijeriliuku asennettiin alun perin koulun alueelle jo vuosi sitten, tosin kauemmas koulurakennuksesta urheilukentän laitaan. Alkuperäinen sijainti kuitenkin koettiin liian syrjäiseksi pihan muihin leikkivälineisiin nähden, ja kun laitteelle muutenkin ilmeni uudelleenasennuksen tarvetta, päätettiin laite siirtää muiden leikkivälineiden läheisyyteen.

Koronaviruspandemian takia laitteen virallista käyttöönottoakaan ei ollut voitu aikaisemmin järjestää, joten samalla kun laite tänä kesänä asennettiin uudelleen, päätettiin avajaisetkin vihdoin pitää.

Vaijeriliu’un hankki Mannerheimin Lastensuojeluliiton Luhangan yhdistys, joka toteutti hankinnan Maaseutukehitys ry:n myöntämällä hanketuella. MLL:n Luhangan yhdistys on hankkinut koulun pihaan leikkivälineitä aiemminkin, esimerkiksi pihalla olevan linnunpesäkeinun.

Käytäntö on yhdistyksen hallitukseen kuuluvan Tiina Heinosen mukaan koettu hyväksi, ja siksi yhdistyksessä innostuttiin uuteenkin hankintaan. Samassa yhteydessä pihaan hankittiin pöytäryhmä.

Nauhanleikkaajina toimivat koulun oppilaat Krista Rantanen (2. vas.) ja Helmi Häkkinen. Rehtori Tiina Koivuniemi (1. vas.) ja luokanopettaja Marika Lampinen avustivat tilanteessa.

Talkoovoimin tehdyssä uudelleenasennushankkeessa puuhanaisena toimineen Heinosen mukaan vaijeriliuku on tarkoitettu laajempaankin käyttöön kuin vain koulun oppilaille.

– Koulun pihassa se palvelee koko kunnan lapsia. Siihen on hyvä tulla muidenkin kuin koululaisten, ja päivähoito pystyy käyttämään sitä myös, Heinonen totesi avajaisten edellä.

Hankkeelle kertyi hintaa Heinosen mukaan laitteineen ja alkuperäisinä asennustöineen vajaat 6.500 euroa. Kustannuksista 60 prosenttia MLL:n paikallisyhdistys kattoi hankerahalla, loput omista varoistaan.

Toisin kuin vaijeriliukuhankkeen toteutumista, koulun pihapiiriin niin ikään kaavailtua ja tälle vuodelle Luhangan kunnan investointilistalle merkittyä pumptrack-rataa joudutaan sen sijaan vielä odottamaan.

Toteutuakseen radan rakennushanke vaatii sopivan hankerahoituksen, mutta Luhangan vt. sivistysjohtaja Tiina Koivuniemen mukaan hankerahat ovat toistaiseksi liikuntapaikkojen osalta jäissä siihen saakka, kunnes hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa toinen nauhan leikanneista oppilaista, Krista Rantanen, suorittamassa omaa avajaisliukuaan. Rantanen sai liukuun lisävauhtia Aliina Kärnältä.

Tagged with →