Yksi nykyajan ilmiö on sähköisten liikkumisvälineiden yleistyminen. Näkyvimpiä suosiossaan läpilyönnin tehneitä laitteita ovat sähköpotkulaudat. Suomessa ei liene yhtään taajamaa, jossa niillä liikkuvia ei suihkisi muun liikenteen ja jalankulkijoiden joukossa.

Itse en ole vielä rohjennut laitetta kokeilla. Sivustaseuraajana näyttää siltä, että sähköpotkulaudalla ajetaan riskirajoilla ja lujaa niissäkin paikoissa, joihin polkupyörillä ei mentäisi, ja hyvin harvat käyttävät kypärää. Lienee keski-iän merkkejä, että tulee ensimmäisenä ajatelleeksi sitä, kuinka paljon ihmiset loukkaavat ao. laitteella itseään.

Vakuutusyhtiöiden ja sairaaloiden tilastot kertovat tästä karua kieltä. Suomessa on hoidettu sadoittain vakavasti vammautuneita potilaita, jotka ovat sähköpotkulaudalla ajaessaan kaatuneet ja loukkaantuneet erittäin pahasti pään alueelle. Aivovammat ja kasvojen luunmurtumat ovat ikävintä lopputulosta muuten kätevän liikkumisvälineen käytöstä.

Usein kaatumisiin liittyy juopumistila. Jonkinlainen kypäräpakko tai promillelukko säästäisi monet perheet suurilta elämän mittaisilta murheilta.

Janne Airaksinen

Tagged with →