Nelostien varressa Tokerontiellä pitkään tyhjillään olleessa omakotitalossa käynnistyi heinäkuussa uusi ajanlasku, kun Haihatus avasi siihen Kineettisen taiteen talo KITA:n. Nyt talossa on esillä kuuden taiteilijan teoksia – kineettisiä veistoksia, installaatioita, grafiikkaa sekä ääni- ja valotaidetta.

Kineettinen taide perustuu liikkeeseen. Teoksen liike voidaan luoda joko liikkeen illuusiona tai tekemällä teos niin, että se liikkuu osin tai kokonaan. Liikuttaja voi olla esimerkiksi sähkö, moottori tai vaikka katsoja itse.

KITA:n ensimmäisen näyttelyn taiteilijat ovat Kati Hyyppä, Antti Immonen, Jari Johannes, Mimosa Pale, Walerija Peter ja Tuomo Vuoteenoma, siviilissä talon taiteellinen johtaja Tuomo Vuolteenaho. Esillä on esimerkiksi Jari Johanneksen optista taidetta edustavia graafisia teoksia, Hyypän kierrätyselektroniikasta rakentama interaktiivinen Haloo, kuuleeko metsä? sekä Vuolteenaholta muun muassa rummun ja saapasparin sisältävä Lajinsa ensimmäinen.

Myös Vuolteenaho hyödyntää teoksissaan kierrätystavaraa, esimerkiksi rummun tahtiin askeltavat saappaat ovat käytetyt.

– Jotenkin ehkä se, että saa nämä kulttuurin hylkäämät tuotteet tanssimaan vielä kertaalleen tämmöisessä jossain oudossa rytmissä, niin se kiehtoo omaa mieltä, sanoo kineettistä taidetta pitkään tehnyt Vuolteenaho.

Kierrätyshenki näkyy myös Vuolteenahon ja Mimosa Palen yhteisteoksessa, jossa yksinäinen siivousväline tekee työtään. Sen liikkeeseen on hyödynnetty esimerkiksi roskiksesta pelastettua hieromakonetta.

KITA:n historiallisella osastolla on esillä luonnonvoimin tai lihasvoimin toimivia teoksia. Toisessa niistä keskeisessä osassa ovat vanha ompelukoneen runko ja pihan koivu.

– Tämä on kovalla tuulella erittäin vaikuttava teos, nauraa teoksen tehnyt Vuolteenaho.

Antti Immosen teoksessa yhdistyvät ääni ja liike. Teos on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Pitkään tyhjänä olleen talon saaminen Haihatuksen tarpeisiin sopivaksi teetti runsaasti työtä. Talo uudistettiin Tuomo Vuolteenahon mukaan lattiasta kattoon.

– Joitain soveltuvia elementtejä on jätetty vanhaa jäljelle. Vähän on availtu oviaukkoja ja yritetty tehdä semmoista galleriamaista ja vähän avarampaa tilaa.

Talon sijaintia Vuolteenaho pitää parhaana mahdollisena kineettisen taiteen talolle, onhan se yhden Suomen vilkkaimmin liikennöidyn valtaväylän varrella eli erittäin kineettinen paikka, mutta toisaalta pysähtynyt kohde oltuaan pitkään tyhjänä. Mimosa Pale huomauttaa paikan olevan muutenkin erityinen.

– Tällaista kineettiseen taiteeseen keskittyvää taidemestaa ei oikein olekaan Suomessa.

Lopputulos on Palen mukaan tarkoitettu kaikenlaiselle yleisölle, ei yksinomaan taideyleisölle.

– Sellaiset taidepaikathan ovat vähän tylsiä, napauttaa performanssitaidetta paljon tehnyt Pale.

Näyttelyvieraita Vuolteenaho arvioi KITA:ssa käyneen jo noin 1.200–1.400. Hän ja Pale pitävät määrää hyvänä, sillä näyttely avattiin vasta heinäkuussa ja kyse on ensimmäisestä näyttelykesästä. Pale iloitsee siitäkin, että paikallisetkin ovat löytäneet paikan hyvin ja tuoneet sinne kesävieraitaan.

– Tulevina vuosina täytyy aktivoida ulkomaanmatkustajia enemmän. Nythän on ollut aika paljon suomalaisia kävijöitä.

Tänä kesänä KITA on auki enää tänään ja ensi viikonloppuna.

Kati Hyypän Haloo, kuuleeko metsä? on kierrätyselektroniikasta rakennettu interaktiivinen teos, jossa katsoja voi soittaa erilaisiin moduuleihin metsässä ja katsoa sekä kuunnella mitä siitä seuraa.

Yläkuvassa KITA:n taiteellinen johtaja Tuomo Vuolteenaho ja Mimosa Pale. Heidän taustallaan näkyvän KITA:n seinämaalaukset on suunnitellut jyväskyläläinen graafinen suunnittelija ja kuvittaja Jari Johannes, jonka teoksia on esillä myös sisällä talossa.

Haihatus viettää kesäkauden päättäjäisiä

Taidelaitos Haihatuksessa vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna kesäkauden päättäjäisiä. Lauantaina luvassa on Lasten lauantai, jonka merkeissä niin Haihatukseen kuin Kineettisen taiteen talo KITA:ankin pääsee sisään lasten lipulla.

Haihatuksessa on ohjelmassa muun muassa sirkusta ja yllätysnumeroita, KITA:ssa puolestaan lämpiää illalla vanha korsusauna, jossa voi kylpeä pääsylipun hinnalla. Myös talon näyttely on avoinna iltaan asti.

Sunnuntai-iltana Haihatuksessa esiintyy saksalais-yhdysvaltalainen duo Hackedepicciotto. Alexander Hacken ja Danielle de Picciotton muodostaman duon musiikillinen ilmaisu rakentuu hypnoottisista äänimaailmoista, joissa laulun lisäksi äänilähteinä toimivat muun muassa de Picciotton soittamat hurdy gurdy eli kampiliira, sointusitra ja viulu sekä Hacken baritonikitara ja kurkkulaulu.

Duo julkaisi tänä vuonna kolmannen albuminsa ja kiertää sen tiimoilta Eurooppaa.

Tarja Kuikka

Lue myös:

JS 20.2.2022: Kineettisen taiteen talo sai hankelainaa – Huttulan nurmialueella oleva vanha talo muuttuu taideteokseksi