Kesällä 1981 veljekset Aki ja Mika Kaurismäki kiertelivät ympäri Suomea etsimässä kuvauspaikkoja elokuvaansa Arvottomat. Yhtenä ideana oli löytää katoavaa suomalaista maisemaa ja tallentaa sitä ennen kuin Suomi olisi pelkkää Sokosta ja huoltamoketjuja.

Seuraavana kesänä he palasivat muun muassa Rutalahteen, jossa leffaan kuvattiin muutama kohtaus. Elokuvan ensi-ilta oli 1982, ja loppu on pelkkää historiaa, sillä roadmovien katsotaan olevan lähtölaukaus Kaurismäki-ilmiölle.

Arvottomat-elokuvan yksi kohtaus on kuvattu Rutalahdessa tukkirannassa Oittilantiellä. Copyright Villealfa Filmproductions Oy / Mikko Mattila.

Arvottomat-elokuvan esittämisestä on 40 vuotta, ja kulttielokuvan kuvauspaikkoihin tutustuttiin perjantaina opastetulla kävelykierroksella. Oppaana toimi kylällä 25 asunut Liisa Liias. Kävelykierroksella oli huikea suosio, sillä osallistujia oli peräti 70 henkeä.

– Huikea menestys. Alun perin suunnittelimme, että jos edes 5 ilmoittautuu, niin kävelykierros järjestetään, kommentoi Liias kierroksen hänet yllättänyttä suosiota.

Lähtöpaikkana toimi nykyinen J. Heinosen autokorjaamo ja päätepiste sijaitsi Rutasten rannassa Oittilantiellä. Elokuvan kohtauksista kuvattiin Rutalahdessa kohtaus tukkirannassa, jossa moottoripyöräpoliisi pysäyttää seurueen auton. Lisäksi pitkä kamera-ajo seuraa Matti Pellonpäätä (Manne) hänen kävellessään autokorjaamon luota kohti kylän isointa liike- ja asuinrakennusta. Tuohon aikaan rakennuksessa oli Seuratupa-niminen baari ja sen seinänaapurina Osuuspankin konttori. Seuratupa näkyy myös sisäkuvissa paikallisine hahmoineen.

Kävelykierroksen teemana olivat kuvauspaikat ja se, miltä ne ja Rutalahden kylä näyttävät nyt, 40 vuotta myöhemmin. Mitä kylän raitti kertoo maaseudulla tapahtuneesta muutoksesta? Liiaksen asiantunteva opastus kertoi seikkaperäisesti niin murroksesta kuin kylällä asuneiden historiastakin.

Letkaliiterillä esitettiin kierroksen jälkeen kyseinen elokuva, ja sen ohessa saattoi tutustua Markus Itkosen ja Matti Sunellin elokuvasta kertovaan näyttelyyn. Yleisöä oli noin 140 henkeä talkoolaiset mukaan luettuina, joten tässäkin suhteessa tempaus oli onnistunut.

Arvottomat on roadmovie, joka vie meidät takaisin Suomeen, jota ei ehkä koskaan ollut, mutta jonka maisemista jokainen tunnistaa jotain. Elokuvan kuvauspaikoista moni on jo kadonnut. Arvottomista onkin tullut kulttielokuva, jonka repliikkejä moni osaa ulkoa.

Elokuvan pääosissa poliisia ja rikollisia pakenevina ystävyksinä loistavat Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen ja Juuso Hirvikangas. Mika Kaurismäki oli tietoinen rutalahtisten tempauksesta. Näyttää hienolta, oli Kaurismäen kommentti kuulunut.

Elokuvan kuvaukset herättivät aikanaan huomiota pienellä kylällä.

– Äitini soitti minulle Tukholmaan Rutalahden puhelinkopista, josta pystyi soittamaan markalla minne vaan ja puhumaan niin pitkään kuin halusi. Äitini mukaan rannassa oli ihme hiippareita, muistelee Paula Kinnunen. Myöhemmin selvisi, että hiipparit olivat kuvaamassa elokuvaa. Nyt 40 vuotta myöhemmin Paula Kinnunen oli avainhenkilönä yhdessä Liiaksen kanssa ideoimassa tätä elokuvatapahtumaa. Organisaatioina tapahtumasta vastasivat Rutalahden nuorisoseura ja Keski-Suomen elokuvakeskus.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Liisa Liiaksen opastama kävellen tehty elokuvan kuvauspaikkakierros oli suosittu.

Paula Kinnunen Rutalahden nuorisoseurasta on nähnyt paljon vaivaa niin kävelykierroksen kuin Arvottomat 40 vuotta -elokuvaesityksenkin eteen.
Arvottomat-elokuvasta on tehty näyttely, johon saattoi tutustua Letkaliiterillä.