Tammijärven nuorisoseurantalolla Tammisuojassa tuuletettiin lauantaina 6.8. kansallispukuja. Kyse oli Jyväskylän Kalevalaisten ja Tammijärven Marttayhdistyksen järjestämästä tapahtumasta, jonka tarkoitus oli sama kuin lukuisten muiden Suomessa nykyisin järjestettävien kansallispukutuuletusten, innostaa ihmisiä pukeutumaan kansallispukuihin, kansanpukuihin tai muinaispukuihin.

Edellispäivänä 5.8. oli vietetty kansallispuvun syntymäpäivää, ja merkkipäivään liittyen pukujen tuuletuspiknikejä tavataan pitää ympäri Suomen.

Itsekin kansallispukuun Tammisuojassa pukeutuneen Taina Punamäen mukaan Jyväskylän Kalevalaiset on järjestänyt kansallispukujen tuuletustilaisuuksia jo useiden vuosien ajan Jyväskylässä, jo ennen kuin tuuletukset levisivät yhtä laajalle kuin nykyisin. Pukuesittelyjen ohella tilaisuuksissa on ollut muutakin ohjelmaa.

 – Silloin alussa meillä tuli Maire Pelttari Pohjois-Suomesta pitämään oikein puheen. Hän oli silloin Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja ja piti puheen kävelykadulla. Siellä oli väkeä ihan hurjasti. Ja tanhuajat olivat siellä ja pelimannit soittivat, muisteli Punamäki.

Se, että Jyväskylän Kalevalaiset valitsivat kansallispukujen tuuletuspaikaksi nyt Luhangan, juontaa Punamäen kytkökseen paikkakuntaan; hän on alun perin itsekin Luhangasta.

Hänen kontaktiensa kautta löytyi myös Tammijärven Marttayhdistys tilaisuuteen kahvittajaksi. Marttayhdistyksellä ei ole puheenjohtaja Hannele Valvanteen mukaan ollut toiminnassaan mitään varsinaisesti kansallispukuihin liittyvää, mutta sellaisen järjestäminen on ollut mielessä mielessä.

– Tämä oli nyt sen takia niin kiva, koska me olimme ajatelleet, että jospa mekin tuulettaisimme. Sitten se nappasi tällä lailla sopivasti yhteen. Kahvitetaan ja tuuletetaan, naurahti Valvanne.

Jyväskylän Kalevalaisten ja Tammijärven Marttayhdistyksen järjestämässä kansallispukujen tuuletustilaisuudessa nähtiin muun muassa Sysmä-Luhangan pukuja (edessä vas.), Tuuterin pukuja (edessä 2. vas.) ja Hämeen pukuja (edessä oik.).

Tammisuojassa oli paikalla kymmenkunta kansallispukuun tai muinaispukuun sonnustautunutta, ja lisäksi esille oli muuten laitettu muutamia pukuja. Omistajiensa päällä nähtiin esimerkiksi Hämeen, Tuuterin ja Sysmä-Luhangan pukuja ja vanha Korpilahden puku. Joukossa oli yksi muinaispukukin, vanha Tuukkalan muinaispuku. Pukujen omistajat myös kertoivat puvuistaan.

Jyväskylän Kalevalaisten Taina Punamäellä oli yllään itse tehty Hämeen puku. Kansallispuvut ovat olleet osa Punamäen elämää jo lapsuudessa, jolloin hänen äitinsä teki niitä jälkikasvulleen. Perheen tytöillä oli kansallispuvut esimerkiksi juhannuskirkossa kolehtia kerätessä.

Tammijärven marttojen Hannele Valvanteen yllä oli tilaisuudessa Sysmä-Luhangan puku. Hän osti sen puolisonsa tädin jäämistöstä viitisen vuotta sitten tarvitessaan kansallispukua marttayhdistyksensä satavuotisjuhliin.

– Juhlassa muillakin martoilla oli kansallispukuja. Ja jos on jotain tämmöisiä tapahtumia, niin kyllä minä luulen, että martat mielellään pukeutuvat kansallispukuun, arveli Valvanne.

Taina Punamäki (vas.) Jyväskylän Kalevalaisista oli pukeutunut itse tekemäänsä Hämeen pukuun. Tammijärven Marttayhdistyksen Hannele Valvanteen yllä oli hänen puolisonsa tädin aikanaan omistama Sysmä-Luhangan puku.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Sakkolan naisten puku, joka toimi aikanaan omistajansa ensimmäisenä hääpukuna. Puku oli nuoren morsiamen ja hänen anoppinsa yhteistyönä tekemä.