Kesällä 1981 veljekset Aki ja Mika Kaurismäki kiertelivät ympäri Suomea etsimässä kuvauspaikkoja elokuvaansa Arvottomat. Yhtenä ideana oli löytää katoavaa suomalaista maisemaa ja tallentaa sitä ennen kuin Suomi olisi pelkkää Sokosta ja huoltamoketjuja.

Seuraavana kesänä he palasivat muun muassa Rutalahteen, jossa leffaan kuvattiin muutama kohtaus. Elokuvan ensi-ilta oli 1982, ja loppu on pelkkää historiaa, sillä roadmovien katsotaan olevan lähtölaukaus Kaurismäki-ilmiölle.

Kulttielokuvan kuvauspaikkoihin tutustuttiin perjantaina opastetulla kävelykierroksella. Oppaana toimi kylällä 25 asunut Liisa Liias. Kävelykierroksella oli huikea suosio, sillä osallistujia oli peräti 70 henkeä.

Letkaliiterillä esitettiin kierroksen jälkeen kyseinen elokuva, ja sen ohessa saattoi tutustua Markus Itkosen ja Matti Sunellin elokuvasta kertovaan näyttelyyn. Elokuvaa oli katsomassa 140 henkeä.

Tapahtuma oli Rutalahden nuorisoseuran ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen yhdessä järjestämä.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Liisa Liiaksen opastama kävellen tehty elokuvan kuvauspaikkakierros oli suosittu.

Arvottomat-elokuvasta on tehty näyttely, johon saattoi tutustua Letkaliiterillä.

Paula Kinnunen Rutalahden nuorisoseurasta on nähnyt paljon vaivaa niin kävelykierroksen kuin Arvottomat 40 vuotta -elokuvaesityksenkin eteen.

Lue lisää seuraavasta Joutsasta Seudusta!

Päivitetty 13.8. klo 9.27 osallistujamääriä.