Toimitus kyseli muutama viikko sitten hienon Joutsa-aiheisen seinälautasen historiasta. Koristelautanen, vai pitäisikö sanoa koristetaulu, on selvästi huolella ja vaivalla kipsistä tehty, mutta siihen tiedot sitten päättyvätkin.

Seinälautasen historia herätti suurta kiinnostusta sosiaalisessa mediassa. Timo Saarinen muisteli, että kipsitaulut olivat jossain vaiheessa muotia ja niitä valmisti useampikin taho, jotka sitten kiersivät kauppaamassa tauluja maakunnissa.

Tämä vihje siis viittaisi kiertäviin torikauppiaiden tapaisiin ammattiryhmiin. On kieltämättä täysin mahdollista, että joku käsistään kätevä olisi tehnyt varmasti useammankin kunnan vaakunoista kipsitauluja myyntitarkoitukseen. Saarinen ei tosin välttämättä liittänyt kipsitauluja kiertäviin kauppiaisiin, sillä niitä oli hänen arvionsa mukaan saatettu myös jakaa ansioituneille henkilöille.

Eeva Harju uskoi asiaan kyllä jotain liittyvän, koska hän muisteli niitä aikoinaan löytyneen monenkin kodin seinältä.

– Meilläkin taisi olla ainoa taideteos ”ison kammarin” seinällä, kertoo Harju.

Ari Jokinen liitti kommenttiinsa kuvankin samantyyppisestä taulusta. Hän kertoo taulunsa olevan peltiä. Jokinen heittää pari arvausta, että koristelautanen liittyisi veteraaneihin tai että Joutsan kunta olisi juhlistanut sillä vuosipäiviään. Myös Luhangasta tuli viesti, että sieltäkin löytyy vastaavanlainen vaakunataulu.

Facebookissa käytiin myös keskustelua Joutsan kunnanvaakunan aiheen taustoista. Wikipedian mukaan Joutsan kunnanvaakuna on saanut aiheensa alueen vanhoista erämaaseuduista, joihin jousi ja koro viittaavat. Jousi viittaa myös suoraan Joutsan nimeen.

Vaakunan on suunnitellut Gustaf von Numers, ja se vahvistettiin käyttöön 10. marraskuuta 1955. Vaakunan selitys on ”punaisessa kentässä kuusikoroinen tyviö sekä hirsittäinen jousi, jonka päällikkeenä paaluittainen nuoli, jousen jänne ja nuolen kärki ja sulat kultaa, muu hopeaa”.

Seinälautasesta voi edelleen jakaa lisätietoja Joutsan Seudun Facebook-sivulla, sähköpostitse tai soittamalla konttorin numeroon 0201 876100.

Janne Airaksinen

Tagged with →