Joutsan Hevosystäväinseuran vuosittainen päätapahtuma Joutsan ravit järjestettiin lauantaina raviradalla. Osallistujamäärä jäi viime vuosia pienemmäksi, sillä kilpailemassa oli vain runsaat kolmekymmentä valjakkoa. Lähtöjä oli seitsemän, joista yksi oli poneille.

Yleisöä oli kuitenkin paikalla runsaasti seuraamassa kilvanajoa, ja vaikka iltapäivälle ennustettiin etukäteen epävakaista säätä, yleisö sai seurata radan kamppailuja poutasäässä ja pääosin auringonpaisteessakin.

Paikallisittain radalle odotettiin päivän aikana kaikkiaan viittä hevosta, mutta Tee Wee Paronin jäätyä pois paikallisia tai paikkakuntaan kytköksen omaavia hevosia oli juoksemassa vain neljä.

Niistä Juhani Fredinin omistama ja Sami Fredinin ajama Tähtiviri oli päivän ensimmäisessä hevosten lähdössä kylmäveristen 2.000 metrin tasoitusajossa kolmas aikaan 42,3.

Päivän ensimmäisessä hevosten lähdössä Sami Fredinin ohjastama Tähtiviri (oikealla) otti kolmossijan. Lähdössä juossut Tuhti-Renki ja Sami Vehviläinen ylsivät sijalle kaksi.

Päivän ainoassa montelähdössä, joka oli 2.000 metrin tasoitusajo lämminverisille, juoksivat leivonmäkisen Markku Koiviston valmentamat Dad´s Memory ja Fillyjonka Fellow. Lähdön osallistujamäärä oli kutistunut poisjääntien takia viidestä kolmeen, ja kolmikosta Suvi Vaittisen ohjastama Dad´s Memory hylättiin kisassa väärän askellajin takia.

Kilpailu käytiin lopulta Fillyjonka Fellow´n ja sitä ohjastaneen Virpi Kuossarin sekä Pharaon Facen ja Eveliina Sarismalan kesken. Fillyjonka Fellow jäi toiseksi ajalla 23,7.

Taistelu oli paikallisittain tiukka myös päivän viimeisessä lähdössä, joka oli 2.000 metrin tasoitusajo lämminverisille. Metsä-Pirkka Ky:n omistama ja luhankalaisen Heta Huuskolan ohjastama Minnie The Moocher S. olivat hilkulla voittaa lähdön, mutta jäivät lopulta toiseksi ajalla 19,2.

Ero lähdön voittaneisiin Silenos Millburniin ja Sami Vehviläiseen oli niin pieni, että tulojärjestys tarkistettiin maalikamerasta ennen voittajan ilmoittamista. Minnie The Moocher S:n valmentaja on Jouko Pirkkalainen.

Leivonmäkisen Markku Koiviston valmentama Fillyjonka Fellow ja Virpi Kuossari jäivät montelähdössä toiseksi. Lähdön Pharaon Facen kanssa voittanut Eveliina Sarismala tuuletti maaliin päästyään.

Joutsan Hevosystäväinseura palkitsi ravien yhteydessä Joutsan Vuoden Hevosen vuosimallia 2021. Tunnustus on perinteisesti annettu sille joutsalaisravurille, joka on juossut kyseisen vuoden aikana suurimman voittosumman. Viime vuosien tapaan tunnustus meni Pasi Haapasaaren ja Tarja Neuvosen talliin, ei tosin tällä kertaa Tee Wee Paronille, vaan sen tallikaverille, suomenhevosruuna Jäpikkäälle.

Haapasaaren ja Neuvosen seitsemänvuotias Jäpikäs juoksi viime vuonna palkintorahoja yhteensä 4,610 euroa. Ruunan ennätys auton takaa oli viime vuonna 28,7 ja tasoitusennätys 32,3. Tänä vuonna se on tosin jo parantanut molempia ennätyksiään. Joutsan raveissa Jäpikästä ei tällä kertaa nähty.

Joutsan raveissa on vuosittain järjestetty myös keppihevoslähtö, niin tänäkin vuonna. Lähtö on ollut suosittu, ja tälläkin kertaa radalla nähtiin iso joukko lapsia ja nuoria, jotka kilpailivat radalla yhteislähdössä – reiluuden vuoksi tosin ikäluokittain porrastettuna.

Tarja Kuikka

Ylimmässä kuvassa vasemmassa laidassa Minnie The Moocher S (numero 6) sitä ohjastanut Heta Huuskola.

Katso lisää kuvia raveista:

Lasten ja nuorten keppihevoslähtö kilpailtiin yhteislähtönä, tosin matkaa oli porrastettu ikäluokittain. Pienimmillä osanottajilla on perinteisesti saanut olla lähdössä mukana saattaja tai maalissa vastaanottaja tai vaikka molemmat.

Joutsan Hevosystäväinseura on palkinnut perinteisesti ravien yhteydessä Joutsan edellisvuoden Vuoden hevosen. Tämän vuoden palkittava oli Tarja Neuvosen ja Pasi Haapasaaren omistama suomenhevosruuna Jäpikäs. Sankari itse tosin ei ollut raveissa paikalla.

Tagged with →