Ensimmäistä kertaa järjestetty Kulttuurikyyti tarjosi mielenkiintoisia kohteita Joutsan seutukunnalla. Lauantai-iltapäivänä startannut bussi täyttyi 27 innokkaasta, kulttuurista kiinnostuneesta matkaajasta. Bussilla taitetun reissun kohteina olivat Myllykoski ja Mylly, TuoTuo, Haapareppu, Virpi Lehdon ateljee sekä Tommolan tila.

Kaiken kaikkiaan kulttuurimatkalle kertyi mittaa reilut 100 kilometriä. Joutsan kirjasto- ja kulttuuritoimen esimies Nina Kuikka kertoi idean bussilla tehtävästä kulttuurimatkasta pyörineen mielessä useamman vuoden.

– Kohteet valikoituivat sillä perusteella, että ainakin Joutsan puolen kohteiden kuvittelevan olevan sellaisia, mihin porukka ei niin helposti muuten eksy. Nyt on tosiaan tarkoitus tehdä ne tutuksi, jotta jatkossa kaikkien olisi helpompi mennä niihin omaehtoisesti vierailemaan. Perimmäinen ajatus oli tutustuttaa porukat näihin seutukunnan omiin paikkoihin, taustoittaa Kuikka.

Myllykoskella päästiin kierrokselle vuonna 1897 rakennetun myllyn sisälle.

Kierros alkoi Myllykoskelta, jossa tehtiin pikapysähdys vuonna 1897 rakennetun myllyn sisälle. Rakennuksessa ei ole vakituista toimintaa, viimeksi siellä on pidetty Perinnepiknikki kesällä 2022.

Seuraavaksi bussi suuntasi TUO TUO:hon, jossa omistajat Kaitlyn Hamilton ja Joni Judén kertoivat residenssiin saapuvan elokuun alussa kolme uutta artistia. Ekologiseen taiteeseen painottuvassa kulttuuritilassa on kolmen vuoden aikana työskennellyt 50 artistia 25 eri maasta.

TUO TUO:ssa on kolmen vuoden aikana työskennellyt 50 artistia 25 eri maasta.

Matka jatkui Tolvasniemeen Haapareppuun, jossa kulttuurinnälkäiset pääsivät tutustumaan verstaaseen. Yrittäjät Eija Mäkelä ja Sirkka Lehto esittelivät palapelien työvaiheita sekä koneita, joilla kahdessa työhuoneessa pääosin joutsalaisista koivulankuista syntyy valmiita tuotteita. Myyntiä tehdään nykyään vakituisella toripaikalla Helsingin Kauppatorilla, verkossa sekä tilauksesta.

Sitten navigoitiin Pärnämäkeen ammattikuvataiteilija Virpi Lehdon ateljeehen. Akvarelli- ja öljyväreillä sekä tusseilla taidetta tekevä Lehto valmistautui parhaillaan elokuussa Pihtiputaalle avautuvaan näyttelyynsä.

Haaparepussa kulttuurikyytiläiset pääsivät tutustumaan Eija Mäkelän ja Sirkka Lehdon verstaaseen.

Viimeinen kohde oli Leivonmäellä sijaitseva Tommolan tila. Tilalla kasvatetaan 3.500 eri perennalajiketta. Lisäksi tilalta kerrottiin mielenkiintoinen fakta; Tommolan tila on tällä hetkellä tiettävästi Suomessa ainut makean kirsikan kasvattaja.

Kotimatkalla Kuikka totesi bussissa reissun onnistuneen siinä määrin, että jatkoa ensi vuonna on tiettävästi tulossa. Mutta mitkä ovat kohteet ja onko matkalla mukana ammattitaitoinen opas, se olkoon vielä mysteeri.

Toinen Tommolan tilan perennanäyttelyistä on jo liki 30 vuotta vanha.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Pärnämäessä vierailukohteena oli kuvataiteilija Virpi Lehdon ateljee.