Elämme keskellä energiakriisiä. Nyt lähes jokainen tuttu ottaa puheenaiheeksi kallistuneen sähkösopimuksen ja sen hinnat. Huolestumista on ilmassa siitä, miten iso osa talouden tuloista menee tulevan talvikauden aikana energian hankkimiseen. Erityisesti tämä koskettaa pienituloisia, kuten esimerkiksi isoa osaa eläkeläisistä.

Syynä suurelta osin tähän on Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa. Eurooppa on sitonut itsensä liian luottavaisesti venäläiseen energiaan, ja pakotteiden ja vastapakotteiden suma aiheuttaa pulaa ja hintojen nousua.

Viranomaiset ja energia teollisuus ovat jo aloittaneet ihmisten henkisen valmistelun siihen, että sähköä joudutaan jopa säännöstelemään talven kylmimpinä hetkinä. Tiedossa voisi pahimman skenaarion perusteella olla lyhyitä, alueellisesti kiertäviä tunnin parin sähkökatkoja. Kansalaisia myös kehotetaan varautumaan omaehtoiseen sähkön säästämiseen muuttamalla kulutustottumuksia.

Mittakaava täytyy pitää oikeana. Ukrainalaisten on pakko taistella hengestään joka hetki, siihen verrattuna talouden harmit länsimaissa ovat kyllä kestettävissä.

Janne Airaksinen

Tagged with →