Joutsassa kilpailtiin suomenhevosten valtakunnallisessa työmestaruuskilpailussa. Kolmen kärkeen sijoittui ensikertalaisia, uutena työmestarina palkittiin Etutopeva Rautalammilta. Joutsalainen Tähden Piirros sijoittui kuudenneksi.

Noin 500 ihmistä kokoontui Joutsan raviradalle pitämään suomenhevosen perinnettä yllä lauantaina. Vuosittain järjestettävän tapahtuman henkeen kuuluu, että vanhat perinteet näkyvät kilpailulajien lisäksi myös pukeutumisessa ja hevosen varusteissa. Kilpailuun osallistuvat hevoset ovat kotikäytössä työhevosina, ja kilpailu on niille vain yksi osa vuoden kulkua. Niitä kuvaillaan esittelyteksteissä hyviksi työkavereiksi. 

– Pikku-Hilma on kaikissa hommissa mukana. Metsätöissä, pellolla, lumitöissä, ja välillä se tekee myös sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Sille käy kaikki, eikä se hötkyile mistään. Nyt ollaan ihan ensimmäistä kertaa kokeilemassa työkisoja, ja tavoitteena on saada hyväksytty suoritus, 9-vuotiaan tamman omistaja Petra Särkelä tuumasi varikolla ennen käyntikoetta.

Joutsalainen hevoskasvattaja Kauko Tuominen oli mukana työkisoissa pitkän linjan konkarina. Mukana oleva Tähden Piirros voitti työmestaruuden vuonna 2017. Tällä kertaa Tuominen ohjasti Tähden Piirroksen kisan kuudenneksi, ja sysmäläisen Sanna Tuomisen Pelitin-tamman seitsemännelle sijalle. Aiempina vuosina Tuominen on ohjastanut kisan voittoon viidesti, neljällä eri hevosella.

– Tähden Piirros on kotona tehnyt arkista työajoa. Äestettiin iso tarha, ja sähköpylväitä on siirrelty, joutsalainen Kauko Tuominen kuvaili 15-vuotiasta kantakirjatammaa hevosten esittelyssä.

Suomenhevosta ja työperinnettä vaaliva työmestaruuskilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1984. Tämän kesän kilpailuun ilmoittautui lähes ennätysmäärä kilpailijoita. 12 kisaavaa työparia näytti taitojaan juoksukisassa, käyntikokeessa sekä päivän huipennuksena vetokokeessa, jossa mestarit tällä kertaa ratkaistiin.

Ensi vuonna työmestaruuskilpailu järjestetään Pietarsaaressa.

Työmestaruuskilpailun sijoitukset Joutsassa:

 1. Etutopeva
 2. Kukka Meeri
 3. Miljan Mimmi
 4. Luomuksen Lahja
 5. Tähden Piirros
 6. Pelitin
 7. Pimpulan Vire
 8. Tirre
 9. Tyngän Tykki
 10. Kikan Sälli
 11. Pikku-Hilma
 12. Piknen Lyyli

Ilona Savitie

Yläkuva: Kukka Meeri sijoittui kilpailussa toiseksi omistajansa Pekka Vilkunan kanssa. Kukka Meerin suoritus vetokokeessa oli eleetön, ja tyylistä Kukka Meeri nappasi vetokokeessa täydet pisteet.

Matti Pakarisen Etutopeva voitti työmestaruuden. 7-vuotias ori Etutopeva osoitti vahvuutensa kaikissa lajeissa.
”Näinkin voitiin kiristää”, Taisto Nurmio kiristi rinnustinremmiä showtyyliin valjastusnäytöksessä. Sanna Reinikainen Tristari-hevosen suitsissa.
Kauko Tuominen ohjasti Tähden Piirrosta käyntikokeen takakaarteessa.
Pikku-Hilma ja Petra Särkelä olivat ensimmäistä kertaa tutustumassa työmestaruuskisaan.
Pienelle yleisölle oli järjestetty oma keppihevoskisa, jossa kaikki kisaajat saivat palkinnon.