Kahden hiljaisemman vuoden jälkeen Suomen kesäviikonloput täyttyvät festareista. Jo pelkästään Keski-Suomen maakunnan rajojen sisäpuolelta löysin pikaisella googlettelulla kolmisenkymmentä musiikkifestaria.

Valtakunnallisen musiikkitapahtumien ja niiden järjestäjien yhteenliittymä ja etujärjestö LiveFIN ry:n mukaan tälle kesälle on listattu yli 300 festaria Suomessa.

Aikavälillä 11.6.-13.8.2022 jokaisena lauantaina juhannusta lukuun ottamatta on käynnissä vähintään 20 festaria. Suosituin päivä oli 16. heinäkuuta, jolloin pidettiin ainakin 36 eri rytmimusiikkifestaria.

Olen nuorempana kiertänyt festareita vähintään yhdet per kesä, vilkkaimpina kesinä taisin käydä peräti neljillä kinkereillä. Turun Ruisrock, Mikkelin jo kuopattu JurassicRock, Jyväskylän Suomipopit, Himoksen Iskelmäfestarit ja totta kai oman paikkakunnan kyläfestivaali Joutorock on koettu.

Tänä kesänä haaveilen jonkin aivan uuden festarin kokemisesta. Olisiko se kenties Harjurock Jyväskylässä vai kenties ENB eli Entisten Nuorten Bileet Keuruun Nyyssäniemessä?

Myös mitä erinäisemmät majoitukset on koettu; matkailuauto, luksusmökki, läpimärkä teltta sekä päällekkäisyyksien vuoksi saatu hulppea vene ovat kaikki tarjonneet varsin makoisat oltavat – vaikkakin hyvän artistikattauksen myötä majoituksesta on joskus ehditty nauttia vain hyvin lyhyiksi jääneiden yöunien verran.

Niin kuin festareiden artistikattaukset vaihtelevat, myös oma seurueeni on vaihdellut tapahtumasta ja vuodesta riippuen. Useampana vuonna Iskelmille kokoonnuttiin serkusten kesken, opiskeluvuosina Jurassicissa festarijengi rakentui telttakylästä ja kotikylän maalaisfestarit vietettiin lapsuudenystävien kanssa.

Mutta olen käynyt festareilla myös yksin. Jokunen kesä sitten tarjoutui mahdollisuus lähteä Iskelmäfestareille voitetuilla lipuilla. Kukaan muu ei niin nopealla aikataululla kyselystä huolimatta päässyt matkaan, mutta innokkuus veti pidemmän korren ja ajelin Himokselle.

Olihan se melko erilainen tunnelma raivata väkijoukon keskellä tietä eturiviin vesipullo kädessä yksin, mutta samalla siinä oli jotain todella hienoa. Ei tarvinnut odotella muita ja sai päättää yksimielisesti, mitä bändejä haluaa nähdä ja mistä kohdilta. Päivän päätteeksi oli ihanaa ajella kesäyössä maalaismaisemia ihaillen omaan sänkyyn nukkumaan.

Jännä nähdä, minkälaisia kokemuksia tämä kesä vielä tarjoaa!

Jonna Keihäsniemi

kirjoittaja, jonka mielestä festareihin kuuluvat oleellisena osana kumisaappaat ja sadetakki.

Tagged with →