Nykypäivän termien ymmärtäminen voi vanhemmalle väelle tuottaa välillä hankaluuksia. Kun yhteistä kieltä ei ole ja toisen lausumat sanat muodostavat kysymysmerkkejä, syntyy todennäköisesti epäselvyyksiä – tai vaihtoehtoisesti naurunpurskahduksia kesäteatteriyleisössä.

Joutsan nuorisoseuran Talkooteatterin tämän kesän näytelmä tarjoilee aikamatkan nykyhetkestä 1960-luvulle. Timo Kakon esittämä Pasi, elämän murjoma mies, on aivan maansa myynyt. Kuin viimeisenä oljenkortena siskolta saatu hypnotisoijan käyntikortti kääntää Pasin elämän täysin toiseen maailmaan. Pasi ajautuu keskelle kesämökin rakennusprojektia, jossa sattuu ja tapahtuu. Tontilla soppaa käyvät sekoittamassa muun muassa viinaan menevä naapuri, maanmittari Nieminen sekä aina niin odotetut sukulaiset. Lisäksi rauhaisaa kesämökkitunnelmaa sekoittavat radiosta kaikuvat poliisiuutiset varkaista.

Mervi Ruokola-Parkkosen ja Jarmo Laakson käsikirjoittamassa näytelmässä roolit on onnistuttu kirjoittamaan melko taidokkaasti kutakin näyttelijää ajatellen. Vaikka varsinainen juoni ajoittain takkuilee ja aiheuttaa katsojalle lyhyitä odottelun hetkiä, täydentää Talkooteatterin luottoporukan roolisuoritukset mukavan kesäteatterikokemuksen. Oman mainintansa ansaitsevat hyvin yksinkertaiset, mutta toimivat lavasteet.

Kesämökistään kasvimaineen ja kukkineen haaveilevan Annelin roolissa Aili Tarvainen onnistuu lähes täydellisesti. Tarvaisen roolisuoritus jämäkkänä emäntänä pistää niin vieraat kuin puolisonsa Pentin aisoihin useaan otteeseen. Tarvaisen jämäkkyys on hyvää vastapainoa myötäilevälle ja sukurakkaalle Pentille, jonka roolissa Jaakko Moilanen täydentää nuoren parin varmaa esiintymistä.

Varman näyttelijäsuorituksen tekee myös Jaana Parhiala, joka viinaan menevänä ja draamaa kaipaavana naapurina antaa yleisölle useamman kerran aihetta nauruun taputuksineen. Monien roolihahmojen esittämisestä kiitoksen ansaitsee Mervi Ruokola-Parkkonen, joka onnistuu hetkessä eläytymään roolista toiseen.

Pasi tulevaisuudesta– näytelmän ensi-illassa oli 160 katsojaa ja sunnuntaina Nuorisoseurantalolla pidetyssä esityksessä 60 katsojaa. Esitys esitetään vielä 17.7. Nuorisoseurantalolla.

Jonna Keihäsniemi

Päivi (Siiri Parkkonen), Riitta (Runo Tamminen), Pentti (Jaakko Moilanen), Maija (Jaana Parhiala) ja Anneli (Aili Tarvainen) näyttelevät kesämökkitontille sijoittuvassa näytelmässä Pasi tulevaisuudesta.