Joutsan Uimala on avoinna aamukuudesta iltakymmeneen. Kesäaikana uimalassa työskentelee aluevalvojia, joiden paikalla ollessa pukuhuoneet ja wc-tilat ovat auki. Arkisin aluevalvoja on paikalla kello 10–20 ja viikonloppuisin kello 11–16. Valvojat ovat töissä koko kesän, lukuun ottamatta juhannusta.

Helteiset kelit ovat lisänneet Uimalan päivittäisiä kävijämääriä, ja paikka on ollut ahkerassa käytössä.

– Uimala on suosittu paikka ja parhaimpina päivinä kävijöitä on satoja. Tämä edellyttää jatkuvaa huoltoa, esimerkiksi roskisten tyhjentämistä sekä tilojen tarkistamista. Emme pysty takaamaan terveysturvallisia tiloja ilman paikalla olevaa aluevalvojaa. Näillä resursseilla emme pysty laajempiin aukioloihin, summaa vapaa-aika ja nuorisotoimen esimies Kari Kosunen.

Pukutilojen ja vessojen ollessa suljettuna uimareilla on käytettävissä pukusuoja, joka löytyy rakennuksen nurkalta.

Tupakointi kielletty yleisellä uimarannalla

1.toukokuuta astui voimaan uusi tupakkalaki, joka kieltää tupakoinnin yleisillä uimarannoilla toukokuusta alusta syyskuun loppuun. Yleisellä uimarannalla tarkoitetaan niin sanottua EU-uimarantaa, josta on tehty terveydensuojelulain mukainen ilmoitus. EU-uimarannalla käyttäjämäärät ovat tyypillisesti suuria ja kävijöissä on paljon lapsia ja nuoria.

Tähän luokitukseen kuuluu myös Joutsan uimala, jossa merkintä tupakointikiellosta löytyy tällä hetkellä rakennuksen infotaulusta. Kosusen mukaan alueelle on tulossa vielä suuremmat kieltomerkit myöhemmässä vaiheessa.

Tupakkalain mukaan kielto koskee myös sähkösavukkeen käyttöä, vesipiipputupakan sekä poltettavaksi tarkoitettujen kasviperäisten tuotteiden polttamista vesipiipussa.

Tupakkalaissa olevien tupakointikieltojen ja –rajoitusten tarkoituksena on suojella väestöä ympäristön tupakansavun aiheuttamilta terveyshaitoilta. Tavoitteena on, ettei kukaan joudu vastoin tahtoaan altistumaan tupakansavulle. Kosusen mukaan uimalassa ei juurikaan ole jouduttu suuremmin puuttumaan tupakointiin.

Jonna Keihäsniemi

Pukutilojen ja vessojen ollessa suljettuna uimareilla on käytettävissä pukusuoja, joka löytyy rakennuksen nurkalta.