Joutokanava Jaakko Moilanen Mikko Pylvänäinen Joutopäivät VHS video Kotiseutuyhdistys

Joutokanavan pitkäaikainen toimitusjohtaja Jaakko Moilanen ja kuvaaja Mikko Pylvänäinen ovat saaneet valmiiksi ison urakan: Joutopäivien 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehtiin läpileikkaus menneiden vuosikymmenien Joutopäiviin ja koostettiin juhladokumentti. 

Nyt nähtävässä dokumentissa on klippejä vuosilta 1990–2006. Vuonna 2006 kuvattiin viimeiset viralliset Joutopäivä-videot kesähiihtokisoissa. Sen jälkeen Joutokanavan kuvaajia ei ole muutenkaan pitäjän kesätapahtumissa näkynyt. Kanavan toiminta oli hiipunut.

Kun Joutopäivät täyttivät 40 vuotta, tapahtumasta julkaistiin 20 minuutin mittainen historiikki. Se oli nopeatempoinen videokooste dvd-levynä, joka jaettiin kaikkiin kotitalouksiin Joutsassa. 

– Nyt haluttiin jättää tapahtumille aikaa videolla, ja valittiin mukaan tilanteita, joissa esiintyvät paikalliset henkilöt, Pylvänäinen kertoo.

Joutokanavan kuvaaja oli tuttu näky Joutsan tapahtumissa 1990-luvulla. Paikallisen tv-kanavan tekijät olivat aktiivisia ja omistautuivat asialleen, pyhänä ja arkena. Paikallinen kaapelikanava tuotti ohjelmaa viikottain, ja oli jopa aikaansa edellä.

– Jumalanpalveluksia striimattiin kirkosta suorana Joutokanavalle jo 1990-luvulla, Pylvänäinen kertoo.

Paikallisia vaalivalvojaisia seurattiin Joutokanavalta innokkaasti. Moilasen mukaan vaalien alla ne hiljaisetkin kunnallispoliitikot muuttuivat puheliaaksi, ja valtuuston kokoukset alkoivat vaalikaudella venyä: tiedettiin, että puheenvuorot päätyvät televisioon.

Kunnanvaltuuston kokoukset kuvattiin maanantai-iltana ja lähetettiin leikkaamatta sunnuntai-illan lähetyksessä televisiossa kirkonkylän kaapeli-tv-katsojien nähtäväksi. Keskiviikkoaamuisin Joutokanava jalkautui kirkonkylälle tekemään Joutsa tänään -ohjelmaa, joka esitettiin illalla televisiossa. 

Joutokanava oli tekijöilleen harrastus, eikä siitä maksettu palkkaa. Päin vastoin tekijät pohtivat, että harrastuksena toiminta oli heille oikeastaan edullinen.

– Ja sain minä yhden kerran kilometrirahat, kun käytiin Jyväskylässä tekemässä ohjelmaa, Pylvänäinen muistaa.

Joutokanavan koko videoarkisto sekä Joutopäivien videot ovat tätä nykyä Joutsan Kotiseutuyhdistyksen hallussa. Kirjahyllyssä on metrikaupalla vhs- ja U-matic-videokasetteja. Osa aineistosta on tähän mennessä ehditty myös digitoida. 

Joutokanava, Jaakko Moilanen, Veli Töyrylä, Joutopäivät, Dokumentti
Joutokanavan miehet kuvasivat Joutopäiviä 1990-luvulla. Tässä Veli Töyrylää haastattelee Jaakko Moilanen. Kuva on Joutopäivillä nähtävästä Joutopäivien 50-vuotisjuhladokumentista.

Joutopäivien juhladokumentin on tilannut ja rahoittanut Kotiseutuyhdistys. Se esitetään Joutsan Kinolla Joutopäivien aikaan perjantaina Joutoseminaarissa, uusinnat lauantaina ja sunnuntaina. Esityksiin on vapaa pääsy.

Ilona Savitie

Yläkuva: Jaakko Moilanen ja Mikko Pylvänäinen kuvasivat Joutopäiviä 1980-luvun lopulta 2000-luvun alkupuolelle. 50-vuotisjuhlavuodelle on koostettu juhladokumentti arkistojen aarteista.