Joutsan kunnankirjasto tarjosi keskiviikkona mahdollisuuden kuulla satuja ja loruja, ja tehdä sen vielä paikoissa, joissa siihen harvemmin tarjoutuu mahdollisuus. Kyse oli kirjaston ensimmäisestä saturallista, jonka merkeissä pääkirjaston läheisyydessä oli kolme lukupistettä ja jokaisessa lukija lukemassa ääneen muutaman tunnin ajan.

Aaton ja Ellin puutarhassa luki Tarja Peltonen, keskuspuiston Joutilas-patsaalla Essi Norola ja kunnanvirastolla työhuoneessaan kunnanjohtaja Harri Nissinen. Pisteitä sai kiertää vapaassa järjestyksessä, ja kaikista sai leiman kierroslukumittariin. Lopuksi osallistujien kesken arvottiin palkinto.

Joutsan kirjasto- ja kulttuuritoimen esimies Nina Kuikan mukaan varsinkin lapsille ääneen lukeminen on tärkeää.

–Tietysti tätä ei voi verrata siihen, että jos kotona luetaan, silloin se vanhemman ja lapsen läheisyys on myös hirmu tärkeä sen luetun lisäksi. Tämä ei sitä korvaa. Mutta ylipäätään ääneen lukeminen ja lukeminen ovat lapsen tunnetaidoille hirmu tärkeää, totesi Kuikka.

Yksi asia, jota lukeminen hänen mukaansa opettaa, on esimerkiksi empatiakyky.

Essi Norola luki keskuspuistossa satuja muun muassa Anton ja Natali Lindgrenille ja Allan Hagertille.

Syksyllä kakkosluokan aloittava Silja Mönkkönen osallistui saturalliin veljensä Veikon ja tätinsä Tiia Otavan kanssa. Silja Mönkkönen piti saturallia hauskana, samoin kuulemiaan satuja ja loruja. Myös Otava piti tapahtumaa hyvänä.

–Minusta on hienoa, että on järjestetty tämmöinen tilaisuus ja paikka, Otava kiitteli heidän suunnatessaan viimeiselle lukupisteelle.

Otava piti siitäkin, että lukupisteissä oli luettu erilaisia tekstejä, yhdessä lyhyempiä runoja ja toisessa pidempää tarinaa, ja lapset pääsivät valitsemaan, mitä heille luettiin.

Kunnanjohtaja Harri Nissinen oli valinnut luettavaksi satuja, ja jutteli niiden lomassa kuulijoidensa kanssa satuihin liittyvistä asioista. Edelliskerrasta, jolloin kunnanjohtaja on lukenut satuja lapsille tai ylipäätään lukenut lapsille, ei ole hänen mukaansa kauaa, sillä hänen nuorin lapsensa on vasta kymmenvuotias. Satuja Nissinen ei tosin enää kuopukselleen lue, mutta muuta kyllä.

–Tämä kymmenvuotias vieläkin haluaa, että luen lähes joka ilta, jos hän ei katso jalkapalloa, kertoi aiemmin Joutsassa päiväkodissakin työnsä puolesta lapsille lukemassa käynyt Nissinen.

Saturalli sai liikkeelle Nina Kuikan arvion mukaan parikymmentä kuulijaa.

Kirjastovirkailija Tarja Peltonen on toiminut pitkään kirjavinkkarina, ja sai kokeneena lukijana ja kertojana niin pienet kuin isotkin kuulijansa viihtymään saturallin lukupisteellään. Lukupaikkana oli Aaton ja Ellin puutarha.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen lukemassa satuja Silja ja Veikko Mönkköselle sekä Lenni Långströmille.