Joutsan kirjasto VR-lasit virtuaalitodellisuus pelaaminen Aino Kaitamäki

Joutsan pääkirjastossa pääsee ilmaiseksi virtuaaliselle reissulle: kesäkuun aikana kirjastossa voi kokeilla kolmiulotteista maailmaa virtuaalitodellisuuslasien eli vr-lasien välityksellä. Puolen tunnin käyttöaika laseille on maksuton, ja laseja käytetään ohjatusti kirjaston tiloissa sisällä.

Lasit vievät käyttäjänsä kolmiulotteiseen maailmaan, jossa voi matkustaa maailmalla tai meloa Jäämerellä, tehdä taidetta tai pelata. Lasien käyttöön ei tarvitse osata mitään etukäteen, sillä kesätyöntekijä Aino Kaitamäki on paikalla opastamassa lasien käyttöä. 

Virtuaalimaailmaan voi tutustua myös ilman ennakkovarausta, mutta varaamalla ajan ennakkoon voi varmistaa, että lasit ovat itselle sopivalla hetkellä vapaana. Ikäsuositus lasien käyttöön on 13. Jos on herkkä huimaukselle, voi laseja käyttää myös tuolilla istuen. Omia silmälaseja voi käyttää vr-lasien kanssa.

– Tavallisilla silmälaseilla pelaaminen onnistuu ihan hyvin. Jos on kovin suuret kehykset silmälaseissa, ne eivät välttämättä sovi, Kaitamäki neuvoo.

Vr-lasit ovat osa Keski-Suomen kirjastojen yhteiset, ja kirjastot voivat lainata niitä käyttöönsä. Nyt lasit ovat Joutsan pääkirjastossa kokeiltavana. Kirjastojen kautta pääseekin kokeilemaan uusia harrastuksia – talvella kirjastosta sai lainata kotiin lumikenkiä.

– Koko ajan kirjastoille tulee myös uusia juttuja, mitä voi lainata ja käyttää, kirjastonjohtaja Nina Kuikka kertoo.

Ilona Savitie

Joutsan kirjastossa pääsee kokeilemaan vr-laseja maksutta kesäkuun loppuun asti. Kesätyöntekijä Aino Kaitamäki ohjaa käyttäjiä valitsemaan pelejä ja ohjelmia, joita laseilla on käyttää ja pelata.