Nelostiellä matkaaville on tarjolla useampia taukopaikkoja, joista löytyy yhä enenevissä määrin enemmän palveluita. Usein samalle paikalle pysähdyksiä tekee myös moni muu, ja varsinkin kesäaikaan esimerkiksi liikenneasemalla asioidessaan voi joutua jonottelemaan.

Perinteisen asiakaspalvelun rinnalle on kuitenkin kehitetty itsepalvelukassoja eli pikakassoja, joilla pienet ostokset saa nopeasti ja näppärästi hoidettua. Joutsan seutukunnan ensimmäinen marketissa toimiva itsepalvelukassa saatiin käyttöön tämän viikon maanantaina Joutsan ABC -asemalla.

Ainoastaan korttimaksulla toimivalla itsepalvelukassalla voi maksaa marketin tuotteita ja lähiaikoina valikkoon saadaan myös kahvin maksumahdollisuus. Keskimaa ei myy energiajuomia alle 16-vuotiaille, joten asiakkaan sellaisen pikakassalla piipatessa, kilahtaa henkilökunnan valvontaruudulle ilmoitus. Vitriini- tai ravintolatuotteita ei pikakassalla pysty maksamaan.

– Alkoholin ostaminen ei onnistu ollenkaan itsepalvelukassalla. Jos asiakas yrittää ostaa alkoholia, meille tulee ilmoitus ja kehotamme asiakasta siirtymään ”oikealle” kassalle. Mutta hienona ominaisuutena on, että jos asiakas on piipannut jo paljon ostoksia ja sekaan meneekin alkoholia, voimme keskeyttää kuitin ja siirtää tuotteet oikealle kassalle. Näin ei tarvitse kaikkia ostoksia purkaa kassista pois, vaikka joutuukin tulemaan ”oikealle” kassalle maksamaan ostokset, valaisee ABC Joutsan apulaisliikennemyymäläpäällikkö Anne Soilu.

Tuotteiden viivakoodit skannataan kassan edessä olevalla lukijalla.

Kassan käyttöohje on simppeli; tuotteet skannataan kassan etuosassa olevaan viivakoodilukijaan ja maksu suoritetaan korttimaksupäätteellä. Soilu toteaa, että kassaan on tulossa jälkitoimituksena johdollinen skanneri, joka helpottaa tuotteiden skannaamista.

– Itsepalvelukassa on otettu hyvin vastaan asiakkaiden puolella, erityisesti keski-ikäiset sekä nuoret ovat rohkaistuneet sitä käyttämään. Kyllä tämä oli mieluinen palvelun lisäys meidän asemallemme, toteaa Soilu ja kannustaa rohkeasti testaamaan pikakassaa.

Seuraava samanlainen marketissa toimiva pikakassa löytyy Nelostietä pohjoiseen ajellessa ABC Vaajakoskelta. Etelään päin matkatessa Heinolan ABC:llä saadaan käyttöön pikakassa aivan näinä päivinä.

Jonna Keihäsniemi

ABC Joutsan apulaismyymäläpäällikkö Anne Soilu toteaa itsepalvelukassan olevan näppärä eritoten pienten ostosten tekemiseen.

Tagged with →