Luontoleiri Rutalahti Yliopisto Kesäleiri Kastemato Tiede

Miltä kastemadon iho tuntuu, löytyykö lierolta korvat? Näitä ja monia muita kysymyksiä ratkottiin Rutalahdessa, Suojarinteen salissa keskiviikkona. Meneillään oli lasten luontoleiri, joka on järjestetty Rutalahdessa vuodesta 2018. 

Rutalahdessa pidettiin kaksi viiden päivän leiriä alakouluikäisille lapsille. Päiväleirinä järjestettyihin leireihin osallistui yhteensä noin 30 lasta. 

Biologian opettajaksi keväällä valmistunut Elli Liimatainen toimi leirin opettajana yhdessä biologiaa Jyväskylän yliopistossa opiskelevien Vilma Luomin ja Anni Komulaisen kanssa. Liimataiselle paikka ja osa leiriläisistä olivat tuttuja jo aiemmilta vuosilta. Joka kesä lapset oppivat monta uutta asiaa, ja monipuolisessa ohjelmassa on aina jotain mikä saa leiriläisistä jokaisen innostumaan.

– On käyty metsässä ja tutkittu näitä matoja. Kivointa oli katsoa mikroskoopilla vesikirppua, ja välitunnit on kanssa kivoja, leiriläiset tuumasivat.

Leirin järjestävät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän Kesäyliopisto, Lasten ja nuorten yliopisto. Joutsan kunta, Rutalahden nuorisoseura sekä kattojärjestö Suomen nuorisoseurat ry. 

Luontoleiri Rutalahti Yliopisto Kesäleiri Kastemato Tiede Suojarinne Nuorisoseura
Atso Makkonen, Anton Auvila ja Kosti Makkonen tutkivat, löytyykö lierolta korvia tai silmiä.

Rutalahdessa leirin järjestäminen on kylälle ja nuorisoseuralle tärkeää toimintaa. Eri tahojen yhteistyön ansiosta kylälle saadaan laadukasta kesäohjelmaa lapsille, ja lisäksi leirit tarjoavat kesätyötä nuorille. Luontoleirin apuohjaajina toimivat paikalliset nuoret Sini Mäkinen ja Liisa Karhila.

Nuoret työskentelevät myös Letkaliiterin kahviossa muutamia päiviä kesä–heinäkuun aikana. Nuorisoseura tarjoaa puolestaan luontoleirille tilat Suojarinteellä käyttöön maksutta.

Ilona Savitie

Yläkuva: Aino Karhila ja Selma Peiponen hakivat pihalta kastematoja tutkittavaksi. Luuppi oli hyvänä apuna, kun tarkasteltiin madon yksityiskohtia.

Tagged with →